Aston Martin e cunoscută ca firma care produce maşina lui James Bond, dar noul lor model Valkyrie se anunţă atât de puternic, încât până şi 007 ar ezita puţin să o conducă. La urma urmei ni se promite performanţă la nivel de Formula 1 şi azi aflăm că şi timpii obţinuţi vor fi pe măsură.

Publicitate

Şeful operaţiunilor de la Aston Martin a detaliat recent performanţa acestui automobil. Şi dacă am mai auzit de supermaşini şi hypermaşini, Aston Martin Valkyrie ar fi o “mega maşină”. Performanţele sale sunt la nivel de grand prix, iar Valkyrie va fi produsă în două versiuni: una certificată pentru autostradă şi una care va putea rula doar pe circuitele de curse.

Şi interiorul va resimţi inspiraţia la nivel de racing. Avem un interior minimalist şi scaune montate direct pe schelet, forţând pasagerii să stea cu picioarele puţin ridicate, ca în maşinile de Formula 1 şi Le Mans. De remarcat că Aston Martin a colaborat cu Red Bull Racing pentru acest proiect. Trebuie spus că am ajuns la acest nivel de performanţă, pentru că deşi monoposturile devin tot mai puternice, FIA încearcă să la strunească, punând restricţii şi impunând reglementări, care le sporesc siguranţa.

Astfel Valkyrie nu a avut aceleaşi restricţii, deci îşi poate etala toţi căluţii. Ca o comparaţie, dacă o maşină de Formula 1 propune un motor turbo hibrid V6 de 1.6 litri, ce generează 800 de cai putere, Valkyrie ar veni cu un motor V12 de 6.5 litri. Şi el are parte de asistenţă electrică, dar este aspirat natural, oferind o putere uimitoare de 1130 cai putere.

E drept că mega maşina este destul de grea, la 1040 de kilograme, faţă de cele 680 kg ale unei maşini de Formula 1. Aşteptăm şi o cursă între aceste tipuri de automobile cât de curând.