Apple vrea să renunţe complet la procesoarele Intel pe laptopurile sale până în 2020

0
695

Dacă tot face valuri Apple în zona display-urilor şi explorează producţia proprie de panouri micro LED, acum vrea şi independenţa la nivel de procesor. Se pare că gigantul din Cupertino vrea să renunţe complet la procesoarele Intel de pe laptopurile sale până în 2020.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Apple a dat semne către această tranziţie încă de la scandalul cu Meltdown şi Spectre, care a afectat terminalele cu procesoare Intel. Acum creatorul de iDevice-uri doreşte să realizeze totul in house la nivel de cipuri. Intel e furnizor principal pentru Apple din anul 2005, cel puţin la capitolul desktop şi laptop. Firma din Cupertino generează cam 5% din veniturile Intel, deci nu reprezintă o pierdere financiară mare, ci mai mult una de prestigiu.

Apple ar putea realiza complet in house arhitectura procesoarelor sau să apeleze la parteneri ca TSMC, cu care deja lucrează la procesoarele de pe iPhone. Există şi proiectul “Kalamata”, care ar implica o integrare profundă de software şi hardware Apple. Apoi există platforma “Marzipan”, care va rula atât aplicaţii iOS, cât şi Mac OS. Apple nu e chiar la prima ispravă pentru că îşi realizează singură procesoarele pentru recunoaştere facială, procesarea de imagini, securitate şi altele de gen.

Cu Apple virând în altă direcţie şi Microsoft orientându-se spre ARM, Intel cred că se simte cam îngrijorată acum.