Android e cel mai versatil sistem de operare pentru dispozitivele inteligente. Orice producător are mână liberă să personalizeze interfața și să adauge funcții noi astfel încât produsul său să iasă în față cu ceva special.

Publicitate

ARCHOS-TV-Connect_1

Asta i-a permis sistemului să fie rulat pe diverse tipuri de dispozitive, de la smartphones la computere all-in-one. Pentru că interfața gândită în special pentru sistemele touch-screen nu e chiar atât de practică în cazul TV-urilor de exemplu, cei care fabrică dispozitive Android trebuie să facă diverse adaptări. Dacă modifici o versiune a softului înseamnă că o modifici și pe următoarea pentru a păstra ideea cu care ți-ai obișnuit utilizatorii și așa se ajunge la fragmentarea Android.
Chiar e nevoie de o interfață personalizată?
Aproape fiecare producător are o interfață personalizată care aduce bune și rele. Acestea adaugă un plus de stil în viziunea lor, sunt ca o prelungire a designului exterior și o amprentă a fabricantului.
De exemplu, noul Nature UX de la Samsung e complementar cu ideea din spatele înfățișării seriei Galaxy (simplitate, natură) și aduce multe funcții noi.
Dar, chiar avem nevoie de aceste funcții? De o interfață care ocupă jumătate din stocarea internă? Eu cred că nu. Poate erau necesare în vremea versiunilor 2. X pentru că, după părerea mea, Android-ul stock arăta destul de rău, dar acum Google a adus un look simplu și modern în același timp.
De la smartphone la… smart TV
Așa cum am zis la începutul articolului, Android poate fi adaptat să lucreze pe orice tip de platformă cu orice specificații. Chiar dacă a fost proiectat pentru dispozitive bazate pe ecrane de tip touch, acesta poate fi utilizat la fel de ușor și pe televizoare. Există atât televizoare ieșite pe poarta fabricii cu acest sistem de operare, cât și TV-uri ajutate de” stick-urile” Android, denumite comercial Android Mini PC.
Da, ați citit bine. Cu o investiție modică (cele mai cunoscute și bine vândute pleacă de la 100$) vă puteți transforma vechiul TV într-unul smart. Sunt sigur că asta va mai liniști posesorii de televizoare din vechile generații pe care au dat o grămadă de bani. Cu aceste mici dispozitive puteți face exact ce fac actualele serii de SMART TV-uri, cu mențiunea că vă puteți bucura de Magazinul Play și întreaga colecție de aplicații Android.
Totuși, vorbim despre produse venite din China de la producători necunoscuți care s-ar putea să aibă marea problemă a actualzărilor și a optimizării.
Nexus
Seria de dspozitive Nexus a pornit în 2010 din dorința Google de a livra dispozitive cu o versiune Android curată și optimizată. Din punctul meu de vedere, aceasta este seria perfectă de dispozitive .
Actualizările software sunt asigurate direct de către producătorul Android, dispozitivele având parte de suport îndelungat, față de telefoanele din seriile obișnuite care, de obicei, nu au parte de mai mult de o actualizare de la apariția lor. Mă refer la dispozitivele low end, vârfurile de gamă stau bine la suport.
Concluzie
Android e din ce în ce mai prezent în viața noastră sub diferite forme, însă, treaba fiecărui producător este să îl adapteze pentru a funcționa bine în scopul în care este utilizat.
Sistemul are deja o interfață plăcută pentru telefoane și tablete, așadar sunt de părere că cel puțin în aceste domenii aceast UI ar fi o soluție elegantă. În cazul TV-urilor e cu totul altceva. Aici e nevoie de modificări substanțiale pentru ca Android să se plieze cât mai bine pe conceptul de media- center.