Airbus a prezentat avionul viitorului, Maveric, cu interior SF, formă de literă „V”

0
2440

Airbus a prezentat avionul viitorului numit Maveric, în cadrul Singapore Airshow şi deşi mulţi sunt impresionaţi de exteriorul său, eu sunt mai impresionat de interior. Acesta este un prototip al unei nave aerospaţiale, la care se lucrează de câţiva ani.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Interiorul este unul ce aminteşte de o navă SF, în special prin acel plafon iluminat, dar ce vedem aici sunt randari şi nu fotografii totuşi. Airbus a ţinut proiectul secret până recent şi în ciuda numelui nu are legătură sau inspiraţie de la Top Gun şi personajul Maverick. Designul este o combinaţie de avion în forma literei „V”, un bumerang şi o aripă. Un model demonstrativ de 2 metri lungime şi 3 metri lăţime a fost prezentat la Singapore Air Show ieri.

A fost realizat de către un startup din Toulouse pentru scop demonstrativ. Între timp Airbus lucrează la varianta finală, care ar urma să se lanseze în 2035. Numele Maveric înseamnă „Model Aicraft for Validation and Experimentation of Robust Innovative Controls”. Seamănă cu un „delta wing”, un avion cu o singură aripă şi cu formă de triunghi isoscell. Are şi ceva de bombardierele stealth ale americanilor ca look. Motoarele nu sunt amplasate pe aripi sau lateral, ci în spate şi sus.

Acest model ar putea găzdui 200 de pasageri, având deci capacitatea unui Airbus A320 actual. Maveric mizează pe aerodinamică, iar forma îi va permite să străpungă norii şi aerul mai eficient. Ca rezultat va consuma cu 20% mai puţin combustibil decât un avion clasic. Va şi mai uşor şi mai compact decât un avion clasic şi există posibilitatea unei cabine modulare.