Viitorul forţelor aeriene este Tempest, avion de luptă cu lasere şi rachete hipersonice

0
2453

Ştiu că în aceste zile tuturor le stă gândul la showul aviatic care are loc în curând în Bucureşti, dar şi britanicii au avut recent propriul lor Air Show în Farnborough. Diferenţa este că acolo, pe 16 iulie s-a discutat despre un avion revoluţionar, care ar putea intra în dotarea forţelor aeriene britanice peste un deceniu sau două. Numele său este Tempest.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Tempest este deocamdată doar un concept, după cum o arată şi imaginile din acest articol. Este un avion de vânătoare stealth, cu două motoare şi care va intra în acţiune în anii 2030. La bordul său se va afla o listă impresionantă de tehnologii de generaţie a şasea, inclusiv pilotul automat complet, fără control uman. Vor exista şi rachete hipersonice sau arme cu laser, plus posibilitatea de a trimite roiuri de drone spre inamic.

Echipa din spatele proiectului a primit finanţare de 2.6 miliarde de dolari pentru a continua lucrul la avionul revoluţionar până în 2020. Dacă totul merge bine mai urmează câteva runde de finanţare. BAE System este numele principal care se ocupă cu dezvoltarea, împreună cu Royal Air Force, iar Rolls Royce va realiza motoarele. Firma europeană MBDA va integra armele, iar italienii de la Leonardo se ocupă de senzori şi sistemele de aviaţie.

Designul va fi gata la începutul anilor 2020, iar un prototip va zbura prin 2025, în vreme ce utilizarea în lupte va începe prin 2035. Scopul este de a înlocui avioanele Typhoon şi a le completa pe cele stealth F-35. Tempest va fi un „delta wing fighter” cu un singur loc în cockpit şi două aripi verticale pentru stabilizare în zona cozii.

Fiind un avion masiv înseamnă că va avea şi loc destul pentru arme de nouă generaţie. Materialele compozit de generaţie nouă şi cu management termic mai bun vor fi folosite pentru a păstra abordarea stealth. Se lucrează la arme laser anti rachete şi la arme cu microunde pe viitor. Până în 2035 e posibil ca şi China şi Rusia să aibă avioane hipersonice şi arme laser gata, deci potenţialul distructiv va fi mare.