Dacă despre armele cosmice ale americanilor şi ruşilor nu ştim mare lucru, nu trece cred an să nu ne întrebăm când se vor înlocui proiectilele clasice cu unde concentrate laser. Un prim pas spre această abordare face elicopterul Apache de mai jos, dotat cu o armă laser.

Publicitate

Armele laser sunt de obicei asociate producţiilor SF, fie că vorbim despre săbiile laser din Star Wars sau pistoalele cu laser din Star Trek. Compania Raytheon şi Programul Apache al Armatei SUA au testat cu succes un elicopter Apache AH-64 dotat cu un sistem laser cu energie ridicată. Testul a avut loc în New Mexico şi marchează o premieră: prima oară când un sistem laser complet integrat trage asupra unei ţinte de pe un vehicul aerian cu elice.

Soluţia s-a dovedit fezabilă şi a fost confirmată capacitatea de a realiza ţintire mulţi band şi propagare a razei cu succes. Pentru a crea totuşi o armă HEL (High Energy Laser) eficientă trebuie luate în calcul multe variabile, precum vibraţiile elicopterului, influenţa elicei şi a prafului din aer

Raytheon s-a bazat în acest test pe un sistem hibrid, care combină capacităţile lui Multi Spectral Targeting System, un senzor avansat electro optic infraroşu cu cele ale unui laser. Compania a avut vânzări de 24 de miliarde de dolari anul trecut, fiind activă cu succes în domeniul apărării şi cyber securităţii.