Un spion chinez ar fi furat secretele Apple despre maşini autonome

0
2025

Ultimele zile au fost dominate de ştiri despre spionajul celor de la Huawei în SUA, iar acum aflăm că şi Apple a fost lovită de spioni. Unul dintre aceştia a fost prins când fura secrete ale firmei din Cupertino despre proiectul său de maşină autonomă.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Spionul încerca să ducă secretele la firma chineză XMotors, dar a fost arestat de FBI. Mare grijă cu aceste informaţii, pentru că toate sursele vorbesc cu „ar fi făcut”, „probabil” şi „poate. Respectiva persoană era angajată la Apple şi a fost reţinută cu o zi înainte să zboare spre China cu mii de fişiere importante copiate pe laptop.

Multe erau proprietăţi intelectuale Apple, care aveau să ajungă la un producător de maşini electrice din China. Nici măcar nu e prima oară când se întâmplă aşa ceva, ba chiar este a doua oară în 6 luni când un muncitor chinez este prins cu secrete din zona self driving Apple. Proiectul celor de la Apple se află în standby şi ar fi fost blocat de câteva ori de la debutul său din 2015.

La un moment dat inginerii fuseseră mutaţi pe alte proiecte, iar Apple renunţase să mai producă o maşină şi dorea să dezvolte un sistem self driving pentru alte branduri de vehicule. Apple a început să îl ia la ochi pe Jizhong Chen, după ce un alt angajat Apple l-a văzut făcând fotografii în zone neautorizate. Fişierele furate includeau manuale, scheme şi diagrame, găsite pe computerul său.

Avea şi sute de fotografii realizate în birourile Apple. Chen a aplicat recent la un job pentru compania de automobile autonome XMotors, care a produs un SUV numit Xpeng G3 (foto sus), copie după Tesla Model 3. Săptămâna trecută Apple ar fi mutat alţi 200 de angajaţi de la Project Titan la alte proiecte, deci e clar că lucrurile nu merg bine.