Un avion al Armatei Americane rezistent la atacuri nucleare a fost adus la sol de… păsări

0
1117

Ai crede că un avion al Armatei Americane gândit să reziste la atacuri nucleare e extrem de greu de avariat. De fapt nu e chiar aşa, o astfel de aeronavă fiind recent adusă la sol de… păsări. Un clasic “bird strike” a distrus unul dintre cele 4 motoare ale avionului, provocând pagube de 2 milioane de dolari.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Totul a avut loc pe 2 octombrie şi fiind vorba de un vehicul militar, incidentul a fost ţinut secret până acum. Naveta efectua o manevră de tip “touch and go”, în care aterizează şi decolează imediat fără o oprire completă. Avionul E-6B Mercury a lovit o pasăre în perimetrul bazei Patuxent din Maryland. Nu au fost răniţi, dar pagubele au fost destul de importante, fiind nevoie să fie înlocuit unul din motoare.

Şi nici măcar nu e primul incident al unei navete de tip “Doomsday”. Un E-6B Mercury este un Boeing 707 modificat cu dotări militare, care ar avea rol de centru de comandă şi comunicaţii în caz de război nuclear. Vă daţi seama că e protejat contra tuturor intemperiilor şi poate rezista cu succes la pulsurile electromagnetice generate de bombele nucleare detonate la sol.

Aparatul de zbor foloseşte comunicare în frecvenţe joase pentru a lua legătura cu submarinele nucleare ale Statelor Unite. Are şi comunicare cu un sistem de lansare de rachete balistice de la sol. În februarie a mai avut loc un incident în care un avion de genul a lovit un hangar, în vreme ce era mutat la baza Tinker Air Force din Oklahoma.

Un avion precum cel pe care îl vedeţi aici costă în jur de 141 de milioane de dolari şi deşi e protejat contra oricărui atac… îi poate veni de hac o pasăre. Poate că ruşii ar trebui să suplimenteze investiţia în grăunţe şi păsări, mai degrabă decât nucleare 🙂