UE a îngropat un studiu care arată că pirateria nu face un rău chiar mare vânzărilor de conţinuturi digitale

0
1087

Ce te faci când eşti un partid politic şi faci un sondaj în ograda proprie, dar rezultatele ies prost pentru tine? Îngropi rezultatele sondajului evident. Cam asta a făcut UE cu un studiu legat de efectele negative ale pirateriei, care până la urmă s-au dovedit a nu fi atât de mari precum se aşteptau.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Dacă pirateria a fost cuvântul de ordine legat de sezonul 7 Game of Thrones, se pare totuşi că per total pirateria nu face chiar atât de rău vânzărilor de conţinuturi digitale precum se crede. Sunt la modă site-urile peer to peer şi milioane de oameni le folosesc, dar multe alte milioane plătesc pentru Netflix, Amazon Prime Video, merg la cinema, descarcă muzica de pe iTunes sau cumpără jocuri.

Revenind la studiul UE, acesta a fost finanţat cu 360.000 de euro şi organizat de Comisia Europeană în 2014. De procesul efectiv s-a ocupat Ecorys, o firmă de studii economice din Olanda. Ce a rezultat? Ei bine cifrele arată negru pe alb ca vânzările de conţinuturi NU sunt afectate semnificativ de încălcările de copyright online. Se precizează şi că asta nu înseamnă că pirateria nu are un efect asupra vânzărilor, ci că analiza statistică nu pare să arate acest lucru.

Mai mult decât atât, unul dintre subcapitolele studiului a arătat că pirateria creşte vânzările jocurilor şi lansările filmelor blockbuster nu sunt afectate nici ele de piraterie. Cine vrea să vadă un CAM pentru o producţie megalomanică Michael Bay totuşi? Raportul are 304 pagini şi UE l-a îngropat şi ascuns de public. Un membru al Parlamentului European, Julia Reda a pus mâna pe el şi l-a publicat pe blog.

Organizaţia Drepturilor Digitale Europene a acuzat UE că a îngropat acest studiu intenţionat, pentru că nu se aliniază cu interesele sale, susţinute de marii distribuitori de conţinuturi digitale. Data viitoare când se va mai văita HBO de piraterie îi vom privi altfel acum.