16 noiembrie nu a fost doar ziua prezentării lui OnePlus 5T, dar şi cea a debutului camionului Tesla Semi. Acesta este primul camion electric al companiei şi vine cu autonomie de până la 804 kilometri.

Publicitate

Poate transporta până la 36.000 de kilograme, de altfel maximul permis pe autostrăzile din SUA. Poate atinge suta de kilometri la oră în doar 5 secunde, lucru fantastic pentru un camion totuşi. Cu o încărcătură de 36.000 de kilograme suta este atinsă în doar 20 de secunde. Nu are probleme nici cu condusul la deal. Astfel, acolo unde un camion tradiţional pe diesel poate urca la o înclinare de 5% cu maxim 72 km/h, modelul Tesla o face cu 100 km/h.

Reţineţi că autonomia mai sus menţionată este atinsă în condiţiile unei încărcături maxime transportate. Elon Musk a subliniat şi siguranţa acestui vehicul, dar şi confortul sporit în cockpit. 4 motoare independente îi asigură puterea de a transporta toate acele tone. Încărcarea lui Tesla Semi se face tot pe bază de Superchargere, dar unele noi, numite Tesla Megachargers.

Acestea fac parte dintr-o nouă infrastructură gândită special pentru camioane. Tesla Megachargers funcţionează 24 din 24 ore şi au în spate energie solară şi Tesla PowerPack. Preţul este de 0.07 dolari per kWh. 30 de minute de încărcare la un astfel de mecanism înseamnă o autonomie de 640 de kilometri, adică 6-7 ore de condus. Cabina şoferului este spaţioasă şi minimalistă, iar interfaţa e pe baza a două touchscreen-uri de mari dimensiuni.

Tesla a promis că va integra perfect sistemele de management ale flotei şi cele folosite de marile flote de transport din State. Evident exista şi funcţie Autopilot la bord, livrată ca dotare standard, iar Tesla Semi poate urmări semne de circulaţie, să schimbe benzi automat şi să respecte limite de viteză.

Nu există transmisie aici, deci nu se poate strica acel mecanism. Tesla a folosit şi un tip special de sticlă pentru parbriz, unul ultrarezistent. Fiecare camion Tesla Semi se livrează cu garanţia a 1.6 milioane de kilometri de funcţionare. Producţia lui Tesla Semi debutează în 2019, iar rezervările sunt acceptate de azi. Nu avem încă un preţ, dar ştim că fiecare rezervare se face cu o garanţie de 5000 de dolari.