Tesla ar intenţiona să construiască o fabrică de tip Gigafactory în China, alte 3 global

0
889

Uriaşa Gigafactory din zona Las Vegas nu este de ajuns pentru Tesla, care doreşte să mai realizeze o întreprindere de genul şi pe alte continente. China ar fi favorită pentru ridicarea unei astfel de fabrici, care se ocupă cu producţia de baterii Li-Ion pentru automobilele Tesla.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

CEO-ul Tesla, Elon Musk a declarat recent în cadrul unui TED Talk faptul că ar dori ca pe viitor să se ajungă la 4 întreprinderi Gigafactory la nivel global. Se pare că doar în 2017 intenţia este de a anunţa locul construirii pentru cel puţin 2 Gigafactory-uri, poate chiar pentru toate 4. Una va fi în Europa, cu şanse mari să fie amplasată în Germania, deşi au circulat multe nume, precum Norvegia, Cehia sau chiar Ungaria în ultima vreme.

Cât despre China, Shanghai e locul favorit să găzduiască uriaşa hala de producţie. Ca şi Tim Cook, Elon Musk a vizitat des China, pentru a întări relaţiile cu această ţară, care a intrat în febra adaptărilor la schimbările climatice. Ea pariază tot mai multe pe tehnologiile nepoluante şi pe automobilele electrice, bucurându-se de atenţia Tesla. Între timp grosul producţiei de baterii rămâne în SUA, dar rolul fabricilor internaţionale este de a menţine preţurile practicate în alte ţări rezonabile.

Se scapă astfel de adaosul asociat transportului de baterii şi componente peste graniţă. Tesla se confruntă cu taxe de 25% pe importul maşinilor sale, care le face mult mai scumpe în Europa şi Asia faţă de Statele Unite. Elon Musk a subliniat importanţa Chinei, având în vedere că Tesla a vândut de 1 miliard de dolari acolo doar anul trecut.