Tesla a surprins pe toată lumea atunci când şi-a făcut publice brevetele pentru utilizarea de către alte companii, pentru binele umanităţii şi evoluţie. Acum am descoperit şi câteva brevete noi care ne intrigă, de la un mecanism cu laser pentru curăţat parbrizul până la noi tehnologii pentru baterii cu durată de viaţă mai generoasă.
Tesla a înregistrat recent un brevet care face referire la noi procese şi tehnologii chimice pentru baterii mai ieftine şi cu viaţă crescută. Totul se trage din proiectul lui Jeff Dahn şi al Universităţii Dallhousie, care au creat o celulă de baterie, care ar avea o durată de viaţă impresionantă de 1.6 milioane de kilometri. Atenţie nu vorbim despre autonomie, ci despre cât rezistă acea celulă la utilizarea pe termen lung. Practic s-ar dubla durata de viaţă actuală.
Noua baterie testată de Tesla şi asociaţii săi este o unitate Li-Ion, bazată pe un catod single cystal next gen NMC şi un electrolit avansat. Brevetul a fost înregistrat de Tesla Motors Canada şi face aluzie la „Dioxalone şi sulfiţi de nitril ca aditivi de electroliţi pentru bateriile Li-Ion”. În noul sistem de baterie vor fi mai puţini aditivi operativi de electroliţi care pot fi folosiţi în diferite aplicaţii de stocare de energie.
Este crescută durata de viaţă a bateriilor Litiu-Ion şi sunt reduse costurile la nivel de sisteme de baterii. Temperaturile crescute şi utilizarea intensă afectează durata de viaţă a celulelor din bateriile moderne, mai ales cele Litiu-Ion. Aditivii pe bază de electroliţi, precum MDO, PDO şi BS rezolvă aceste probleme. Sunt formate mai puţine straturi pasive SEI pe electrodul de grafit şi creşte performanţa celulelor.
Noul sistem de electroliţi se poate folosi şi la alte tipuri de baterii, nu doar cele Li-Ion. Tesla a brevetat mai degrabă formula de amestec pentru compuşii extra adăugaţi bateriei, decât compuşii în sine. Trebuie făcute diferite combinaţii, permutări şi teste pentru a găsi formula ideală.