Vorbim de o cercetare de piaţă făcută de către ABI Research ce arată un trend devenit aproape inevitabil. Netbookurile decad şi lasă locul tabletelor ce ajung a face mare parte din funcţiile unui netbook. Nu este o repoziţionare directă, dar este clar potenţialul tabletelor. Va fi interesant dacă la un moment dat se va ajunge ca tabletele să fie în faţa notebookurilor. Este un milestone mai greu de atins, dar nu imposibil pe termen lung sau mediu. Să intre în horă şi Windows 8 optimizat îndelung pentru tablet pc-uri.

Publicitate

Câteva date interesante:

Tip T I 2011 T II 2011
Tablete 6.4 milioane 13.6 milioane
Netbookuri 8.4 milioane 7.3 milioane
Observaţi ce avans uriaş au luat tabletele, vorbim de un plus al vânzărilor de 112.5%. O tabletă este mai uşoară, mai portabilă decât un netbook şi permite un control mai facil prin intermediul touchului faţă de  tastatura completă a unui netbook care în browsing nu prea îşi mai are rostul. La versatilitatea tabletelor contribuie şi aplicaţiile disponibile în număr din ce în ce mai mare: App Store are de ceva vreme peste 100.000 de aplicaţii optimizate pentru iPad.
Tabletele se vor ieftini şi netbookurile se vor nişa din ce în ce mai mult ca şi vânzări. ASUS care se poate spune că a inventat segmentul netbookurilor se reorientează din mers spre tablete aducând în viitorul apropiat şi prima tabletă quad-core din 2011. Va fi cu adevărat interesant ce sistem de operare mobil abordează: Android 3.2 HoneyComb sau Android 4.0 Ice Cream Sandwich?