Sfârşit neplăcut pentru „autobuzul care înghite traficul” din China: înşelătorie de zeci de milioane de dolari

1
3051

Nu e nimic care să lase un gust mai amar în gura unui fan al tehnologiei decât o înşelătorie asociată unui produs tech revoluţionar. Acum fix un an, vara trecută aflam de o invenţie minunată de la colegii de la Volan.ro şi anume autobuzul de 300 de persoane care permitea maşinilor să treacă pe sub el. Acum totul s-a dovedit a fi o înşelătorie…

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

La drept vorbind semnele apăruseră încă de la finalul anului trecut, revoluţionarul vehicul zăcând abandonat în zona de teste. Transit Elevated Bus se dorea a fi soluţia ideală pentru orele de vârf, având o uriaşă zonă goală inferioară, prin care trecea tot traficul. Prototipul avea o lungime de 22 de metri, dar el a stat nemişcat în garaj luni bune şi acum a venit şi nota de plată.

Întreg proiectul a fost un „Caritas” de zeci de milioane de dolari, deşi părea genul de iniţiativă scornită de mintea genială a vreunui Elon Musk. Prezentat cu surle şi trâmbiţe la o expoziţie tech din Beijing, vehiculul a devenit viral pe Internet rapid. Când lumea a revenit cu picioarele pe pământ am aflat de la experţii în transport că totul e prea SF. E vorba despre viabilitatea şi siguranţa în trafic, dar şi problemele cu finanţele au început să afecteze această iniţiativă.

Lucrările pentru a demola poligonul de test de 300 de milioane de dolari au început la finalul lunii trecute. Poliţia din Beijing a intrat pe fir recent şi a pornit o investigaţie cu privire la activitatea companiei TEB Technology Development. Aceasta se ocupase de tot şi strânsese fonduri în mod ilegal, aparent. 32 de persoane au fost reţinute, inclusiv CEO-ul companiei, Bai Zhiming.

Acesta strânsese fonduri în mod ilegal prin platforma online de finanţare Huaying Kailai, pe care de altfel a fondat-o. Au venit recent şi procese din partea a 72 de investitori şi afacerea a implodat. Investitorii strânseseră 19 milioane de dolari şi îşi doreu onorarea promisuni de 12% profit pe an. Atenţie mare când vedeţi proiecte de genul, mai ales dacă totul sună prea bine.