Samsung prezintă un sistem deepfake AI, care poate falsifica orice faţă umană perfect (Video)

1
1399

Conceptul de fake news e la ordinea zilei, dar e de obicei prezentat sub formă de titluri bombastice şi text pe site-uri obscure. Acum suntem în epoca în care fake news-ul se poate face şi pe video. Samsung a dezvoltat un sistem deepfake AI, care poate falsifica orice faţă umană dintr-un clip video.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Practic AI-ul e capabil să pornească de la o fotografie 2D şi să reconstruiască o fată de om, pe care să o mişte într-un interviu virtual. Prin machine learning şi AI companiile tech au nevoie doar de o singură fotografie pentru a aduce la viaţă fake news-ul 2.0. Marilyn Monroe, Einstein sau Lenin pot fi animaţi astfel.

Aşa pot apărea clipuri false cu politicieni zicând bazaconii, care le pot distruge carierele. Ca o coincidenţă această realizare vine fix din Rusia, unde laboratorul local de AI Samsung a publicat o lucrare care prezintă modul în care poţi antrena o reţea neurală să înveţe mişcările faciale şi expresiile şi apoi să aplici acele date pe cadre fixe din imagini, video-uri sau chiar picturi celebre.

Au fost animate imagini cu Marilyn Monroe şi Einstein şi aveţi mai jos un clip care detaliază tot. Chiar şi Mona Lisa a fost pusă în mişcare. Personal cred că există o uşoară lipsă de naturaleţe a video-urilor care te face să îţi dai seama că ai de-a face cu un robot. În plus, dacă vrem să evităm fake-urile pe viitor, va trebui ca YouTube sau Facebook să creeze un AI care să detecteze/decodeze clipurile false.

Nu suntem totuşi în epoca în care să nu mai credem nici un clip totuşi.