Rusia a prezentat o nouă flotă de avioane supersonice invizibile, din gama Sukhoi-57, care pot fi admirate mai jos. Avioanele vor rivaliza cu modelele F-22 ale americanilor şi cu cele J-20 ale chinezilor. Oficialii de la Kremlin au declarat că noua lor armă va fi greu de depistat de către radarele inamice.

Publicitate

Noile avioane stealth vor fi testate în următorul an şi vor intra în flota ruşilor din 2019. Sukhoi-57 costă 132 de milioane de euro şi atinge viteze de până la 2599 km/h. Aceasta este de fapt a cincea generaţie de avion rusesc stealth, “botezată” recent de către ruşi. Prezentarea a venit în cadrul unui festival aviatic care marchează aniversarea a 105 ani de existenţă a Forţelor Aeriene Ruseşti.

Variantele acestei arme aeriene erau numite “PAK FA” şi “T-50” în faza de dezvoltare. Ruşii au folosit tehnologii de vârf pentru a camufla avioanele, dotat cu rachete K-77M, cu raza de acţiune de 200 km. În 2015, în vreme ce erau încă în lucru noile supersonice se specula că vor putea atigne o altitudine maximă de 20 km, la viteze de 2600 km/h.

Autorităţile ruse au sugerat şi că acest nou avion ar fi mai ieftin de produs decât echivalentul său american. Forţele Aeriene Ruseşti vor fi dotate iniţial cu 12 astfel de modele.

 • Stanoiu Denis

  Cateva corectii mici, daca mi se permite. E mai mult o chestie de interpretare sau neintelegere.
  Avionul nu este “de fapt a cincea generaţie de avion rusesc stealth” cum ati scris.
  Avionul face parte din a cincea generatie. Din aceasta categorie fac parte aeronavele capabile de supermanevrabilitate si poseda technologii passive-stealth. In esenta, Su-57, este primul avion al Rusiei din aceasta generatie intrucat toate modelele anterioare(SU-27, SU-35) erau clasate drept generatia a 4-a++. Adica erau perfect capabile sa lupte impotriva unui avion de gen V, dar nu posedau technologii stealth.
  Cat despre adversarii sai, PAK FA a fost proiectat initial ca adversar direct pentru F-22, Aceasta il face un adversar formidabil si pentru noul proiect american, F-35. De ce? F-22 este un avion construit in principal(si aproape exclusiv) pentru dominatia aeriana(vanatoare). F-35, as putea spune ca e o gaura in buget, dar nu. F-35 e un avion facut pentru mai multe roluri, ceea ce ii afecteaza oarecum capacitatea de lupta in fata unui Raptor.
  Cat despre dotare. S-ar putea sa fi inteles eu gresit, dar cred ca primele 12 unitati vor ajunge in dotarea aviatiei rusesti din 2018, nu 2019

 • Multumiri pentru completari!

  2017-08-15 22:27 GMT+03:00 Disqus :