Rezoluția 1440p ar putea deveni în curând standard în industrie pentru laptop-urile de gaming. Eluktronics este prima companie care oferă un astfel de notebook ce integrează un ecran cu rezoluția 2K și refresh rate de 165Hz.
În 2020 am văzut câteva modele premium cu display-uri 4K, fie ele OLED sau LCD. Acesta a fost un salt uriaș de la rezoluția full-HD care a devenit între timp standard pentru laptop-uri. Ecranele 4K integrate pe notebook-uri cresc însă destul de mult prețul produselor.
Potrivit Youtuber-ului Dave Lee, însă, ecranele 2K sunt pe cale să revină drept nou standard al laptop-urilor de gaming. Aparent, roducătorii de laptop-uri au ales „să ignore” rezoluția 2K, sărind de la 1080p, direct la 4K. Aceasta însă, nu prea își are sensul pe ecranele destul de mici ale notebook-urilor. Pe lângă prețul crescut, atât autonomia cât și performanța scad destul de mult.
Pe lângă asta, unii producători oferă display-uri cu rate de refresh de până la 300Hz, însă acestea sunt doar Full-HD. În contrast, ecranele cu rezoluție 2K și 4K au avut până acum la dispoziție doar refresh rate de 60Hz.
Eluktronics este prima companie care oferă ecrane 2K tactate la 165Hz
Eluktronics este primul producător ce a adus pe piață notebook-uri ce integrează ecrane 1440p (2K) cu rate de refresh de 165Hz. Noile display-uri sunt fabricate de BOE, iar costurile de producție sunt cu doar 50 de dolari mai mari față de variantele full-HD. Mai jos avem și un clip al faimosului Youtuber Dave Lee, care a testat noul model Eluktronics.
Ecrane sunt și suficient de luminoase, oferind 318 nits, dar evident, încă nu oferă suport HDR. În plus, alături de rata de refresh crescută, au și un timp de răspuns de doar 2.5 ms, făcându-le perfecte pentru jocurile competitive. De asemenea, pentru cei 50 de dolari în plus față de ecranele full-HD, primit 100% acoperire sRGB și 87% Adobe RGB gamut.
Totuși, laptop-urile de gaming cu un asemenea ecran au nevoie de soluții grafice destul de potente. Dacă ne uităm la noile modele Eluktronics, vedem că toate modelele dispun de plăci grafice Super Mobile de la nVidia. Această problemă ar putea fi însă rezolvată în 2021, când ar trebui să vedem seria mobilă de GPU-uri RTX 3000 și RX 6000 de la AMD.
Un alt aspect problematic ar fi scalarea la rezoluție full-HD. Aparent, dacă forțăm trecerea la rezoluția 1080p, imaginea devine încețoșată și este lipsită de detalii, chiar mai mult decât dacă ar rula nativ pe un ecran full-HD. Desigur, avem și aici scăderi în autonomie, însă nu la fel de drastice ca în cazul unui ecran cu rezoluție 4K.
În cadrul târgului tehnologic CES 2021, în ianuarie, ar trebui să vedem mai multe modele anunțate și de la alți producători. Posibil să vedem și variante bazate pe AMD. În plus, lansarea noilor GPU-uri Ampere și RDNA2 ar trebui să scadă prețurile pentru plăcile 2070. Atunci, s-ar putea să vedem mai multe notebook-uri accesibile cu ecrane 2K.