Qualcomm lansează Centriq 2400, chipseturi speciale pentru servere, cu preţ de aproape 2000 de dolari

0
935

Se întâmplă schimbări mari pe piaţa chipseturilor, între achiziţia Qualcomm de către Broadcomm şi faptul că Intel va folosi tehnologie AMD pe viitor. Totuşi Qualcomm nu se pierde cu firea şi anunţă noul chipset pentru servere Centriq 2400, care se bazează pe tehnologie ARM şi este detaliat mai jos.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Această soluţie costă 1995 dolari şi este ideală pentru piaţa cloud, aflată în creştere explozivă în ultimii ani. Qualcomm insistă că produsul său este net peste cele similare Intel, mai ales la eficienţă şi costuri. Oficialii ARM încearcă de ani buni să împingă în faţă arhitectura proprie şi în zona serverelor şi date centerelor şi iată că au reuşit.

Producători precum Cavium sau Applied Micro au adoptat soluţiile SoC bazate pe designul 64 bit ARMv8-A. Qualcomm e totuşi cel mai mare partener ARM şi îşi reafirmă fidelitatea prin acest nou chipset. Piaţa data centerelor se află în plină schimbare, pentru că zona de cloud privat şi public este la rândul său în creştere şi transformare. Avem virtualizare, AI, analytics, machine learning, accelerare video, toate înfometate de resurse din cloud.

Ne apropiem de epoca 5G, deschizând benzile pentru 4K în mainstream definitiv şi pentru conţinut din “nor” accesat oriunde şi oricând la nivel de gigabit. Qualcomm Centriq 2400 este gândit pentru companiile care îşi dezvoltă şi susţin propriile softuri şi care pot optimiza tehnologiile pentru mediul lor de lucru foarte rapid. Avem de-a face aici cu un procesor cu 48 de core-uri, 64 bit şi grupate în duplexuri.

Acestea sunt perechi de core-uri cu cache împărţit L2 de 512 KB. Designul complet implică 6 canale DDR4, care suportă până la 768 GB memorie. Centriq 2400 este o serie de fapt, care include modele cu 40, 48 şi 46 de core-uri. TDP-ul nu sare de 120 W, ceea ce este fantastic.