Qualcomm a lansat o platformă 5G RB5 care ajută dronele să navigheze mai eficient în spaţii înguste

0
893

Qualcomm e implicată în multe segmente, cel mai vizibil fiind producţia de procesoare pentru mobil. Are totuşi şi un proiect nou, pe bază de platformă robotică 5G RB5, care va ajuta dronele să navigheze în spaţii mai înguste. Combină conectivitatea wireless cu computer vision şi deep learning.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Qualcomm are multiple proiecte legate de AI, deep learning şi machine learning şi nu e singură aici, pentru că şi Intel şi NVIDIA au pompat multe miliarde de dolari în proiecte similare. Qualcomm vrea să propună o nouă platformă, RB5, pe bază de AI şi 5G. Noua platformă vine după chipsetul RB3, care e gândit pentru drone şi roboţi. Acesta e doar începutul, iar Qualcomm va realiza cipuri de acest gen care ajută producătorii să realizeze terminale autonome care pot naviga în mediile din jur mai precis.

RB5 e de fapt un kit, o platformă care include hardware, software şi tool-uri pentru dezvoltatori. Va permite producătorilor să “creeze următoarea generaţie de roboţi şi drone cu consum redus şi putere mare de procesare”. La bază include un procesor QRB5165, cu nuclee Kryo 585 şi GPU Adreno 650. Ca bază a pornit de la Snapdragon 865, puternicul procesor de pe telefoanele flagship ale anului. Cipul a fost totuşi personalizat pentru aplicaţii robotice sipoate oferi 15 TOPS (tera operaţiuni pe secundă), ca performanţă AI.

Suportă şi conectivitate 4G şi 5G în majoritate lăţimilor de bandă, inclusiv mmWave. Fiind un cip pe bază de machine vision şi robotică, va lucra cu imagini şi va procesa grafică până la 8K şi 4K HDR (video) şi fotografii de până la 200 de megapixeli. Poate prelua imagini de la 7 camere simultan. Pe partea software vine cu SDK-uri pentru procesare neurală, machine vision, localizare şi recunoaştere facială. Kitul include o cameră principală de 12 MP, senzori de tracking, adâncime, Time of flight şi alţii. Are şi senzori magnetici, de presiune, temperatură, ultrasonic şi alţii.

Presimt că vom vedea sistemul atât pe roboţi şi drone, cât şi pe aspiratoare robot ultra scumpe.