Philips 272E1GAJ/00 Review: Monitorul care va mulțumi majoritatea gamerilor, cu display generos, refresh rate de 144Hz și timp de răspuns de 1ms

0
980
Philips 272E1GAJ/00
Philips 272E1GAJ/00 Review: Monitorul care va mulțumi majoritatea gamerilor, cu display generos, refresh rate de 144Hz și timp de răspuns de 1ms

A venit timpul să testăm și monitoare aici la GadgetZone.ro. Pe masa mea de teste a ajuns recent modelul Philips 272E1GAJ/00, dedicat în special gamerilor. Merită menționat că va trebui să fiți atenți la acest nume dacă doriți să îl achiziționați în viitor întrucât există și alte variante cu diferențe când vine vorba de performanță și mai exact, timp de răspuns.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

După cum spuneam și în titlu, avem de-a face cu un monitor cu display generos. El are 27 de inch în diagonală, rezoluție Full HD și timp de răspuns de doar 1ms. Rata de refresh este de 144Hz, iar el oferă un raport de imagine 16:9. Pe parcursul ultimei săptămâni l-am testat și l-am folosit, nu doar pentru jocuri, ci și pentru munca de birou, streaming și altele. Am pus și colorimetrul la treabă, iar mai jos veți afla impresiile mele despre acest model.

Design Philips 272E1GAJ/00

Monitorul sosește într-o cutie generoasă și este destul de greu. Luați deci în calcul că transportul poate fi anevoios dacă alegeți să îl achiziționați direct din magazin. El este protejat de două plăci de polistiren groase, iar accesoriile se află în diferite buzunare ale acestora. În cutie vom regăsi un cablu HDMI, standul cu șurubul integrat, cablul de alimentare și manualul de utilizare.

Pentru fixarea standului a trebuit doar să înșurubez acel șurub prezent pe stand cu ajutorul unei șurubelnițe ce nu este inclusă în pachet. Avem de-a face cu un monitor cu look modern, cu muchii înguste pe 3 laturi și o zonă inferioară mai pronunțată. În partea de jos apar și butoanele de control, în stânga. Ele sunt fizice, ci nu tactile, iar ele se pot dovedi greu de accesat uneori.

Monitorul permite doar înclinare, nu avem rotire și nici ajustare pe înălțime, din păcate.

Display

Philips 272E1GAJ/00 are parte de un panou de 27 inch, tip LCD VA, cu protecție Anti-Glare. Sistemul de iluminare este W-LED (Wide-LED), iar aspectul este 16:9, având parte și de rezoluție Full HD (1920 x 1080 pixeli). Rata de refresh este crescută, la 144Hz, iar timpul de răspuns este de doar 1ms. Merită menționat că protecția antireflex este tip 3H și oferă o opacitate de 25%.

Monitorul aduce unghiuri generoase de vizualizare, de 178 de grade, iar densitatea pixelilor este de 82ppi și contrastul de 4000:1. El vine și cu tehnologia SmartContrast Mega Infinity DCR și există un mod de reducere a emisiei de lumină albastră. Pagina de specificații indică o luminozitate maximă de 350 cd/m2, însă la testul realizat de mine am obținut 276 cd/m2.

Din păcate nu primim tehnologii precum AMD FreeSyinc aici, nici funcționalitate HDR. Am folosit și colorimetrul SpyderX Pro de la DataColor pentru a verifica gamuturile de culoare. Pașii necesari pentru folosirea unui colorimetru implică resetarea opțiunilor de imagine, scădera luminozității la o valoare de 180 cd/m2 și setarea temperaturii culorii la 6500K. Iată și ce valori am obținut în acest fel:

  • sRGB – 100%
  • P3 – 92%
  • AdobeRGB – 85%
  • NTSC – 82%

Producătorul indică totuși valori ale NTSC de 101,5% și sRGB 121,9%. În zona de opțiuni regăsim și funcția SmartImage Game care poate fi accesată prin apăsarea primului buton fizic de la stânga la dreaptă. Aceasta funcție aduce culori special calibrate pentru gaming și mai exact pentru titluri FPS, Racing, RTS. Avem aici însă și moduri personalizabile (Gamer 1/Gamer 2), Low Blue Mode și Easy Read sau Off. Tot în zona de jos regăsim butonul pentru Input (DisplayPort sau HDMI), buton pentru ajustarea volumului și buton meniu de unde putem ajusta setările de imagine, audio, limba, culorile și altele.

Experiență acustică

Un nou trend pe piața monitoarelor implică prezența difuzoarelor stereo. Philips 272E1GAJ/00 pune la bătaie două astfel de boxe amplasate în zona inferioară. Fiecare difuzor aduce o putere de 3W și vă pot spune încă de pe acum că sunetul se aude destul de tare. Avem și ceva bas, dar amplasarea în zona inferioară face ca experiența audio să fie destul de bizară, sunetul fiind perceput destul de ciudat în primele zile de utilizare.

Vorbind totuși despre un monitor de gaming, vom avea nevoie de un headset dedicat. La un simplu test realizat cu decibelmetru am obținut o valoare de 78.7 dBA. Pentru a asculta muzică ocazional sau un clip difuzoarele încorporate sunt ok, dar recomand o pereche de căști sau boxe separate dacă vă doriți o experiență acustică mai bună.

Conectivitate

Nu pot spune că monitorul Philips 272E1GAJ/00 excelează când vine vorba de conectivitate. EL oferă doar un port HDMI (digital, standardizat HDCP), un DisplayPort, dar și un jack de 3.5 mm pentru căști/boxe. Desigur, se adaugă aici și un port de alimentare. Eu l-am folosit prin HDMI, folosind cablul dedicat primit în pachet.

Experiență de utilizare

Am folosit monitorul conectat la un sistem desktop, dar și la o consolă PlaySttation 4. În cazul PC-ului, deși fără placă video dedicată, am putut seta rata de refresh pe 144Hz (maxim) și am beneficiat de o reîmprospătare rapidă a conținutului afișat.

În cazul consolei, framerate-ul este limitat la 30 FPS, fiind vorba despre o variantă last-gen. Totuși, jocurile au rulat fluid, fără flicker și fără reflexii datorită stratului Anti-Glare prezent aici. Aș menționa că monitorul este suficient de luminos, iar modurile dedicate pentru jocuri sunt bine-venite.

Concluzii

Cred că Philips 272E1GAJ/00 este un monitor de luat în calcul dacă vă doriți un model accesibil cu refresh rate ridicat și timp de răspuns de doar 1ms. Diagonala generoasă este un avantaj evident, monitorul livrând o experiență de utilizare bună atât în ceea ce privește multitasking-ul, cât și în timpul gamingului.

Am apreciat designul, muchiile înguste pe 3 laturi, dar și modurile de imagine ce oferă o experiență inedită în cazul gamingului. Reamintesc și de Low Blue Mode și Easy Read care sunt excelente când vine vorba de munca de birou, mai ales dacă petreceți mult timp în fața PC-ului.

Există însă și puncte slabe, după cum ați putut vedea deja mai sus. Printre acestea aș aminti rezoluția Full HD care poate să nu mulțumească pe toată lumea, mulți preferând 2K sau 4K în 2021. De asemenea, este destul de limitat când vine vorba de porturi, iar monitorul poate fi doar înclinat, flexibilitatea având de suferit. Nu în ultimul rând, vă reamintesc să fiți atenți la numele monitorului întrucât pe piață mai există o variantă identică, dar cu timp de răspuns de 4ms.

Preț și disponibilitate

În România am găsit listată doar varianta cu timp de răspuns de 4ms a monitorului Philips 272E1GAJ/00. Iată și o listă cu retailerii care îl comercializează: