NASA are nevoie de navetele europene cu personal pentru 2010

0
787

Oficialul NASA Michael Griffin a recomandat autoritatilor europene sa dezvolte propria nava cu personal, pentru a permite deplasarea mai usoara catre Statia Spatiala Internationala. Europa a devenit o putere spatiala atunci cand naveta fara personal Jules Verne a fost trimisa catre Statia Spatiala Internationala in aprilie, cu provizii, haine si apa pentru echipaj.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

De ce are NASA nevoie de puterea spatiala a Europei? Incepand din 2010, navele Statelor Unite nu vor mai zbura, de vreme ce NASA va pregati urmatoarea generatie de nave, Orion, gata de abia in 2015. Astfel, pentru a ajunge pe Statia Spatia Internationala, astronautii din SUA vor avea nevoie de ajutorul rusilor. Un astfel de „serviciu” va costa sute de milioane de dolari.

Directorul de marketing de la Arianespace, Philippe Berterottiere a afirmat ca ar fi usor sa construiasca o capsula care sa suporte echipaj, la costuri de aproximativ 3 miliarde de euro. Lipsa unei navete pentru SUA timp de 5 ani este foarte grava, in conditiile in care implicarea sa in proiectul Statia Spatiala Internationala este importanta.

Oficialii NASA au incurajat UE sa li se alature in initiativa de reveni pe Luna si a de o explora si de a trimite astronauti pe Marte, toata pana in 2010. Acest apel disperat la Europa vine pe fondul relatiilor tensionate dintre SUA, China si Rusia, dar Agentia Spatiala Europeana nu poate fi de mare ajutor, avand in vedere problemele financiare ale Uniunii.

Sursa