MBDA prezintă noile rachete ghidate SmartGlider, destinate avioanelor supersonice din 2025

1
714

MBDA a anunţat o nouă gamă de rachete ghidate pentru avioane supersonice, sub numele de SmartGlider. Noua generaţie va deveni disponibilă din 2025, iar SmartGlider aduce pe rachete zbaturi şi aripi pliante. Raza de acţiune ajunge la 100 km.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acestea sunt arme aer-sol şi au rolul de a contracara ameninţări aer-sol cu rază scurtă şi medie. Se descurcă şi împotriva tintelor în mişcare sau a celor fixe fortificate. Din această gamă se remarcă racheta compactă SmartGlider Light, cu lungime de 2 metri şi greutate de 120 kg. Se poate confrunta cu lovituri reactive fără a fi afectat modul său de operare, mulţumită unui lansator Hexabomb Smart Launcher.

Avioanele moderne pot transporta 12-18 rachete de genul, iar SmartGlider va permite acţiuni contra apărării antiaeriene inamice chiar de la startul luptei. Misiunile cu scop general vor pune în valoare un SmartGlider Light pentru ţinte fixe şi întărite cu fortificaţii. Va putea ataca hangare, ţinte relocabile şi obiective ce pot fi lovite doar de la distanţă.

MBDA lucrează la un SmartGlider Heavy de 1300 de kg, care poate transporta un focos multifuncţional de peste 1000 kg, făcând faţă unor infrastructuri fortificate de mari dimensiuni. Rachetele din gama aceasta fac parte dintre proiectilele cu kituri de ghidare şi rachete de croazieră. În cazul în care acest nume nu vă sună familiar, MBDA este lider mondial în producerea de rachete şi sisteme de rachete.

Firma europeană este singura care poate produce rachete care corespund cu cele mai stricte cerinţe ale momentului. Compania este deţinută de către Airbus (37.5%), BAE Systems (37.5%) şi Leonardo (25%).