Lovitură pe piaţa muzicală: Sony Music cumpără EMI Music pentru 2 miliarde de euro

0
1276

Sunt mişcări tectonice pe piaţa muzicală astăzi, Sony Music anunţând achiziţionarea celor de la EMI Music pentru suma de 2 miliarde de euro. Ca urmare a tranzacţiei va fi creat un catalog de peste 4 milioane de melodii.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

EMI Music este unul dintre cele mai mari conglomerate muzicale de pe glob, o uriaşă casă de discuri. Deţine drepturile pentru melodii de la Queen şi Pharrell Williams, plus sute de alţi artişti. Practic se uneşte un portofoliu de 2 milioane de melodii cu altul tot de 2+ milioane. Cele două forţe s-au unit cu scopul de a concura mai eficient pe piaţa de streaming muzical.

E drept că Sony Music avea deja cotă majoritară în EMI, deci aceasta mutare nu vine ca o surpriză. Ei bine, acum controlează 90% din companie. Sony Music are deja drepturile asupra pieselor Beatles, iar acum îi va avea în portofoliu şi pe Bing Crosby, Carole King, Alicia Keys sau trăznitul Kanye. EMI Music Publishing este evaluată la peste 4.5 miliarde de euro.

Trebuie doar ca autorităţile de reglementare să îşi dea aprobarea şi totul va fi oficializat. Această tranzacţie vine pe fondul unor rezultate financiare solide, Sony (compania mamă) anunţând venituri anuale de 4.5 miliarde de dolari pe ultimul an. În parte i se datorează şi lui Kazuo Hirai care a părăsit recent compania, după 6 ani de restructurări, decizii grele şi tranziţie.

Acum Sony devine liderul de piaţă în industria caselor de discuri, cu o cotă de 26%.