Legislatorii din SUA sunt tot mai îngrijoraţi de mulajele faciale “AI deepfakes”

0
1020

Am mai vorbit despre asta, dar s-a ajuns la un cu totul alt nivel. Multiple startupuri de pe tot globul au reuşit să emuleze faţa unei persoane peste cea a alteia pentru a o imita. Aşa s-au născut clipuri fake cu Obama, Trump sau Hillary, spunând cele mai trăznite lucruri. Tehnologia pe bază de AI a ajuns la un nivel aşa avansat, că legislatorii din SUA îşi fac griji că ar putea distruge conceptul de realitate şi societate.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Agenţiile de “intelligence” au fost puse la treabă pentru a evalua ameninţarea în urma manipulării video prin AI. Vorbim despre o unealtă care în mâinile greşite poate declanşa un război chiar. Ameninţarea principală o reprezintă ideea de “deepfakes“, un sistem de editare video asistat de AI, care creează rezultate ultra realiste cu efort minim. 3 legislatori au trimis o scrisoare directorului de Intelligence din SUA, Dan Coats, cerând o evaluare a situaţiei.

Falsurile digitale hiper realiste sunt criticate în acea scrisoare, putând fi utilizate pentru dezinfomarea maselor sau pentru şantaj. Tehnologia deepfake devine tot mai avansată şi mai accesibilă, iar acesta e doar începutul. În special deepfake-urile produse de către entităţi şi hackeri străini sunt cele care îi îngrijorează pe americani. Cu câteva luni în urmă doi alţi senatori avertizau cu privire la ameninţarea securităţii naţionale prin deepfake.

Rusia a fost dată ca exemplu de ţară care ar planta clipuri false în media americană. Armata rusă de boţi Twitter a fost oferită ca exemplu că ruşii se pricep foarte bine la dezinformare deja. Aveţi mai jos un model de manipulare video şi facială via AI. Se pot genera astfel sex tape-uri cu celebrităţi, declaraţii şocante din trecutul unei persoane publice şi nimeni nu o să mai ştie vreodată ce e real sau nu.

Singura cale de a te asigura că deepfake-urile sunt depistate este să asociezi respectivului AI de modificare video/facială un token care va fi scanat şi detectat de YouTube şi orice alt site sau mijloc de diseminare.

Sursa foto