Laserul de la Măgurele are sistemul activat în totalitate, devine cel mai puternic din Europa

0
4794

Proiectul laserului de la Măgurele a ajuns într-o etapă respectabilă, tot sistemul fiind activat în această săptămână. Pentru prima dată în istoria Institutului de la Măgurele a fost activat întreg sistemul de laseri, iar rezultatele sunt foarte bune.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Testele au fost realizate la o putere intermediară, de 3 Peta Waţi, iar rezultatele indică faptul că România are cel mai puternic laser din Europa. Această informaţie vine de la Nicolae Zamfir, directorul ELI-NP. Obiectivul următorul este atingerea a 10 PW şi ar urma să aibă loc în februarie anul viitor. Întregul mecanism e foarte complex şi ocupă o zonă de 2000 de metri pătraţi.

Lumina pleacă dintr-o parte a platformei şi ajunge în cealaltă parte trecând prin sute de componente. Există şi laseri de pompaj cu rol de a amplifica undele existente şi a ajunge la nivelul de putere mai sus menţionat. Lucrurile se mişcă repede, având în vedere că tot ansamblul de laseri a fost terminat în 2016. Braţele de 1 PW şi 100 de TW au fost testate anul trecut şi pot furniza fascicole.

Ca o comparaţie, mecanisme similare din Coreea de Sud au raportat o putere de 4 PW, dar acela era maximul atins de ei. Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics (ELI-NP) este cel mai mare proiect de cercetare din ţara noastră, evident cu susţinere europeană. Întreg proiectul de la Măgurele are un cost de 356.2 milioane de euro.

Pentru cei care se întreabă ce rol are Laserul de la Măgurele, aflaţi că el va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul. Pot ajuta la identificarea de butoaie cu deşeuri radioactive fără a le deschide, dar şi la testarea materialelor din misiunile spaţiale. 140 de persoane lucrează la acest proiect.