Inteligenţa artificială va finaliza simfonia neterminată a lui Beethoven

0
1309

De fiecare dată când i s-a pus în cârcă AI-ului o sarcină creativă, nu am fost impresionat de rezultat. Am văzut ce poezii a scris şi ce muzică a compus inteligenţa artficială şi nu am fost cucerit. Acum i se dă sarcina de a termina o compoziţie fantastică: ultima simfonie a lui Beethoven.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Simfonia neterminată a lui Beethoven va fi finalizată de către o inteligenţă artificială, pe măsură ce ne apropiem de aniversarea a 250 de ani de la naşterea compozitorului. Este cel mai ambiţios proiect din istorie, dar înţelegem ce este în spatele său. Sistemul de machine learning va analiza toate modelele de compoziţie şi locurile comune din opera lui Beethoven, găsind elemente ce se aseamănă sau repetiţii, pentru a prezice cum s-ar fi încheiat simfonia.

Nici măcar nu e primul proiect de gen, pentru că un AI a fost folosit recent pentru a completa Simfonia Numărul 8 a lui Schubert. Beethoven este cunoscut pentru cele 9 simfonii ale sale, dar începuse să lucreze şi la a zecea înainte de moartea sa. A încetat din viaţă în 1827, lăsând în urma doar schiţe şi notiţe pentru ultima operă. În spatele AI-ului pe care pică această sarcină stau în spate experţi în muzică şi programatori, care au antrenat inteligenţa artificială punându-i secţiuni din simfonia neterminată, în paralel cu alte simfonii, precum “Eroica”.

Restul va trebui improvizat de maşinărie. Măcar vom avea un rezultat coerent cu restul operei şi nu ceva care sună desprins din epoca greşită. Rămâne de văzut şi de ascultat dacă rezultatul final va suna ca Beethoven sau nu. Algoritmul este imprevizibil şi surprinde în fiecare zi, fiind desris ca “un copil mic care explorează opera lui Beethoven”. Chiar dacă un computer va scrie muzica, un compozitor uman o va orchestra pentru a fi cântată.

Rezultatul va putea fi ascultat pe 28 aprilie 2020 în Bonn, locul şi ziua de naştere a lui Beethoven.