Intel prezintă primele sale procesoare create special pentru AI şi cloud, Intel Nervana

0
1176

Intel a dominat piaţa procesoarelor decenii bune, dar îi pune beţe în roate Qualcomm de când cu ascensiunea terminalelor mobile. O zonă în care Intel nu prea a activat este cea de cipuri AI/cloud. O face începând de azi, anunţând primele sale cipuri create special pentru AI în cloud, din gama Intel Nervana.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

A nu se înţelege că Intel nu a mai lansat cipuri specializate pe AI, dar până acum nu erau şi unele axate pe cloud. Gigantul american tocmai a anunţat două noi procesoare Neural Network Nervana: NNP-T1000 şi NNP-11000. Ambele sunt menite să ofere putere crescută de procesare, chiar dacă eşti multe mii de kilometri distanţă de furnizorul de servicii cloud. AI In the Cloud este o soluţie utilă inclusiv pentru cloud gaming, via Google Stadia spre exemplu.

În acest caz se lucrează totuşi la proiecte mai serioase, precum antrenarea de AI pentru a scala munca a numeroase computere mici către supercomputere. Acesta este rolul procesorului NNT-T, iar cipul NNP-I este gândit pentru sarcini ce necesită multă putere de procesare. Intel a prezentat şi o nouă unitate de procesare vizuală Movidius, care poate interpreta imaginile ca date. Noua arhitectură aduce o performanţă de peste 10 ori mai mare decât cea trecută.

Intel a avertizat de ceva vreme ca această “cursă a înarmării AI” implică dublarea performanţei odată la fiecare 3.5 luni, deci Qualcomm, NVIDIA, AMD au de furcă mai des decât un ciclu clasic de lansare de cipuri. Uriaşi ca Facebook şi Baidu lucrează totuşi cu Intel în zona AI, deci contractele sunt asigurate. Naveen Rao, manager Intel AI Products a declarat că segmentul AI va genera pentru companie 3.5 miliarde de dolari în acest an.