Imagini cu strabunicul computerelor moderne

0
685
the_baby_computer_1948

Ceea ce puteti vedea mai jos este o fotografie a strabunicului computerelor moderne digitale. Acest colos de marimea unei camere cantarea o tona si folosea mii de fire si rafturi, fiind totusi de 640 de milioane de ori mai putin puternic decat un iPod.
the_baby_computer_1948

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Imaginea panoramica alb-negru a fost descoperita in arhivele Universitatii din Manchester si prezinta o versiune a lui “The Baby”, cunoscut si ca prima “masina experimentala la scara mica”. The Baby a fost prima masina care includea componente similare cu cele ale unui computer si putea stoca date si programari ale utilizatorilor in memoria sa electronica, procesandu-le la o viteza electronica.

Baby a rulat cu succes primul sau program in data de 21 iunie 1948. Aceasta uriasa masina a fost construita si proiectata de catre Tom Kilburn si Freddie Williams, de la Universitatea din Manchester. Din pacate nu exista imagini cu varianta originala a lui Baby din iunie 1948, iar imaginea panoramica de mai sus prezinta o faza intermediara a inventiei.

Poza este compusa din 24 de fotografii separate facute de catre un membru al acestui proiect, Alec Robinson. Acesta mentioneaza intr-o lucrare ca pozele au fost facute pe 15 decembrie 1948. In locul unui ecran, outputul masinii putea fi citit de pe un “tub cu raza catodica” (CRT). In termeni moderni, Baby avea o memorie RAM de doar 32 de “locatii” sau “cuvinte”. Fiecare cuvant din memoria RAM era compus din 32 de biti, astfel ca The Baby avea in total 1024 de biti de memorie.

Viteza de calcul a lui The Baby era de 1.2 milisecunde pe instructiune, adica mai putina performanta decat un calculator de buzunar modern. Manchester, Cambridge si institutii de invatamant din SUA s-au intrecut pentru a construi primul computer, dar Manchester a castigat cursa, devenind unul dintre cele mai importante orase din lume, la acel moment. In data de 20 iunie, Universitatea si orasul Manchester isi vor sarbatori aniversarea de 60 de ani prin evenimentul Digital 60 Day.

Sursa