Huawei lucrează la plăci video dedicate, încercând să reducă dependenţa de americani

0
1274

Huawei încearcă să îşi mărească tot mai mult independenţa faţă de americani, producându-şi tot mai multe componente pentru produsele sale. Mai nou vrea să intre şi pe piaţa plăcilor video dedicate, dar nu vă gândiţi neapărat la gaming. Aparent Huawei vrea să producă plăci video pentru servere în prima fază.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

NVIDIA şi AMD sunt cele mai mari nume în această zonă deocamdată, iar Intel ar încerca la rândul său marea cu degetul. O publicaţie din Coreea de Sud ar fi aflat că gigantul chinez are proiecte în zona AI/Cloud, care implică şi placi video pentru servere. Aici NVIDIA e „tătic”, iar proiectele acestea au pornit de la umilul Tegra apoi Tesla, care a fost rapid reconvertit pentru industria auto, AI şi cloud. Evident extrapolând putem deduce că Huawei ar putea să producă la un moment dat şi soluţii grafice pentru desktop şi laptop-uri de gaming.

Problema e că Vestul nu se va grăbi să îmbrăţişeze produse de gen, având în vedere imaginea celor de la Huawei în acest moment, din cauza conflictului cu SUA. Huawei nu e străină de procesoare performante şi luăm ca exemplu cipul Ascend 910 AI, care ar ajunge până la 250 TFLOPs. El este bazat pe procesul de producţie de 7 nm+ al celor de la TSMC. El este de două ori mai rapid decât NVIDIA Tesla V100, un GPU care porneşte de la 7999 de dolari. Avem deci şi un segment foarte bănos pentru Huawei.

Pe termen lung, dacă totul merge bine, Huawei s-ar putea apuca de produs şi laptopuri de gaming, folosind componente proprii. Problema e că gigantul chinez se va duela cu firme ce au zeci de ani experienţă în acest domeniu şi care nu vor să lase deloc spaţiu pentru concurenţă. Intel şi placa sa grafică Xe au un debut timid, deci zona e aglomerată deja.