Hermeus anunţă cel mai rapid avion din lume, capabil să atingă 5 Mach

0
2345

Hermeus este un nume de care mărturisesc că n-am auzit, dar iată că el e gata să intre în istorie. Compania aerospaţială a anunţat planuri de a produce cel mai rapid avion din lume, capabil să atingă o viteză Mach 5. Un asemenea aparat de zbor va putea reduce călătoria dintre New York şi Paris de la 7 ore la doar 1.5 ore.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Hermeus şi-a asigurat deja prima rundă de finanţare de la Khosla Ventures, dar nu a precizat care este suma. Folosind acea finanţare compania va realiza un propulsor cu tehnologie proprie şi va prezenta tehnologiile iniţiale necesare pentru avionul supersonic. Anunţul vine la 3 ani după ce o altă companie, Boom Supersonic şi-a anunţat intenţia de a crea un avion mai rapid decât sunetul.

Boom strânsese la ultima verificare, în ianuarie 2019 140 de milioane de dolari. Proiectul i-a dat naştere lui Overture, un avion de linie care va călători la 2.2 Mach, cu 10% mai rapid decât Concorde. Avioanele acelei companii ar fi gata de zbor la mijlocul anilor 2020, iar Virgin Group şi Japan Airlines au comandat deja 30 de unităţi.

Revenind la Hermeus, secretul său este ingineria de calitate. Compania foloseşte materiale precium titaniu, iar de propulsie se ocupă un mecanism pe bază de turbine. Motorul este unul cu ciclu combinat, iar în următorii 5 ani firma vrea să realizeze un prototip care să zboare la March 5. Varianta finală va sosi în 8-10 ani.

Fondatorii Hermeus provin de la SpaceX şi Blue Origin, deci au un CV excelent. Avioanele civile supersonice au o reputaţie proastă, pentru că spre exemplu Tupolev-ul sovietic supersonic a zburat doar de câteva zeci de ori în anii ’70. Concorde a avut probleme cu un accident fatal în anii 2000 la început, iar zgomotul provocat de avioanele acestea la boom-ul sonic e mereu o problemă.