Google Stadia devine oficial: serviciu de gaming prin streaming cu suport 4K şi 60 FPS

4
1236

Unul dintre cele mai importante anunţuri de la conferinţa de gaming GDC 2019 a fost cel făcut de Google. Aşa cum se speculase firma americană a anunţat un serviciu de streaming pentru jocuri, cunoscut ca Google Stadia. Acest serviciu promite grafică 4K, suport HDR şi 60 FPS şi aduce la pachet şi un controller dedicat.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Nu avem încă preţuri sau o dată de lansare pentru Stadia, dar ştim că se fac deja pregătiri şi pentru grafică 8K/ 120 FPS. Este o platformă cu servere puternice în spate şi care nu necesită un device cu specificaţii hardcore pentru gaming hardcore. Cloud-ul Google duce greul procesării grafice şi tu ai doar un ecran plus controlul. Stadia va rula pe televizoare, tablete, telefoane, PC, laptop şi via Chromecast.

Google a promis şi jocuri AAA pe platformă, inclusiv DOOM Eternal, dar şi integrare Google Assistant şi YouTube. Există şi o tehnologie pe bază de AI care previne trişatul în jocuri şi banează gamerii toxici. Controllerul Google aduce cu cel de PS4 şi cel de Xbox, care par îmbinate în această formă. Integrează şi buton dedicat pentru Google Assistant şi microfon.

Google oferă spaţiu în cloud pentru capturile de gameplay, dar şi pentru salvări. Am văzut şi un demo în care Google Assistant ghida un gamer printr-un dungeon, iar integrarea cu YouTube vă va permite să faceţi streaming instant cu jocul pe care îl jucaţi. Nu e obligatoriu să luaţi controllerul Google, fiind suportate şi joystickurile third party.

Google a pornit şi compania Stadia Games, care va produce şi porta titluri AAA, în parteneriat cu marile companii. Fanii vor putea privi stream-uri cu jocuri direct pe YouTube şi se vor putea juca şi via Chrome, direct din browser. O funcţie interesantă este Crowd Play, cu care te alături sesiunii de joc a unui streamer pe YouTube sau State Share, un soi de link care te duce direct la o secţiune din joc, sărind peste ce era înainte.