Gigantul Blizzard se ploconeşte în faţa guvernului chinez şi retrage premiul unui tânăr gamer pro Hong Kong

2
2247

Eram gata să jur că ştirea cu scăparea lui PlayStation 5 va fi breaking news-ul săptămânii din gaming. Culmea e că nu e aşa şi avem o ştire mult mai neplăcută. Blizzard, una dintre cele mai mari companii producătoare de jocuri de pe Terra s-a ploconit în faţa guvernului chinez, retrăgând premiul unui gamer care s-a declarat susţinător al protestelor din Hong Kong.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Probabil aţi auzit de Blizzard, creatorul unor hituri ca Diablo, Starcraft sau Warcraft. Ei bine, tot ei au creat şi Hearthstone, cel mai popular joc virtual de cărţi din lume. Fix la un concurs de Hearthstone a participat şi Chung “Blitzchung” Ng Wai. Gamerul câştigase o competiţie de Hearthstone recent, dar premiul i-a fost retras şi a fost interzis în competiţii de gen timp de 12 luni.

Blizzard a luat această decizie după ce Ng Wai şi-a încheiat unul dintre live stream-urile recente cu un mesaj de susţinere pentru protestele din Hong Kong. Blizzard consideră că gamerul a încălcat regulile competiţiei, prin faptul că tânărul a purtat o mască similară cu cea a protestatarilor şi a îndemnat la „elibararea Hong Kong-ului” şi la revoluţie.

Rezultatul este interdicţia la orice participare la concurs până pe 5 octombrie 2020 şi retragerea tuturor premiilor în bani. Ar trebui să menţionăm aici ca Blizzard este deţinută parţial de către gigantul chinez Tencent, care are o cotă de 4.9% în Activision-Blizzard. Gamerii au început deja să se alinieze în spatele lui Blitzchung şi să ceară boicotarea produselor Blizzard.

Un senator din SUA, Ron Wyden a intrat la rândul său pe fir, afirmând că această companie se umileşte în faţa partidului comunist din China. Şi câteva din birourile Blizzard protestează contra deciziei, afişând mesaje de protest pe ferestrele sediului companiei din SUA. Între timp forumurile şi sub-Reddit-urile sunt invadate de susţinători ai gamerului, iar Blizzard are probleme mari.

Nici nu vreau să mă gândesc ce reacţii vor fi când se lansează jocul Diablo Mobile în următoarea lună sau două… deja ultra criticat încă de la prima prezentare. Libertatea de exprimare nu prea e preţuită de acest gigant, se pare…

Protestele din Hong Kong continua de 4 luni deja şi au început de la faptul că autorităţile vor să permită extrădările în China continentală. Influenţa Chinei a crescut tot mai mult asupra fostei colonii britanice.