Forțele aeriene din SUA pregătesc drone autonome pe bază de AI

0
832

Dronele au de obicei nevoie de ghidaj de la distanță, mai ales atunci când au de executat manevre de înaltă precizie. Vorbim evident despre drone militare aici, nu de cele civile. Acum forțele aeriene americane lucrează la o alternativă, sub forma unor drone autonome pe bază de AI.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

La oră actuală eroarea umană poate provoca probleme pentru dronele militare, dar pe viitor inteligența artificială ar putea corecta asta. Deocamdată totul este în fază de proiect, cunoscut sub numele de Skyborg. Siguranța este pe primul loc pentru americani și trebuie să mai strângă ore bune de zbor până la o implementare în teatrele de război.

Militarii caută și feedback din comunitatea utilizatorilor de drone, pentru a își perfecționa sistemul. O primă dronă autonomă, cu AI și fără control uman ar fi gata de zbor prin 2023. Nu e vorba neapărat de uz de forță, dronele de gen fiind folosite și pentru recunoaștere, cartografiere, spionaj sau sabotaj de echipament,

Problema cea mare aici e una de etică și morală. Dacă o drona controlată de la distanță ucide civili, atunci e răspunzător controlorul său. Dacă o drona autonomă face ceva ilegal și e vina unui AI, cine răspunde?