Ford brevetează maşina de poliţie autonomă, cu AI care îţi dă amendă

0
881

Deja ne-am obişnuit cu ideea de automobil autonom, fie că vorbim de Autopilot de la Tesla sau de primele Uber-uri care se conduc singure în San Francisco. Acum că există şi livrare pizza autonomă de la Pizza Hut, următorul pas e să vedem maşini de poliţie autonome. Fix la asta lucrează Ford, conform unui nou brevet.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Ford a aplicat pentru un brevet ce face referire la o maşină de poliţie autonomă încă din vara lui 2016. Brevetul a apărut online săptămâna trecută şi implică un automobil care poate opera de sine stătător, sau cu un ofiţer de poliţie pe locul şoferului. Vehiculul vine cu un sistem pe bază de AI, care poate controla camere ce prind şoferii vitezomani.

Mai mult decât atât maşina e gata şi să pornească în urmărirea celor care încalcă legea şi asta în mod autonom. Atunci când este prins din urmă şoferul care se crede în NFS, amenda îi este livrata via wireless. Vehiculul poate face alegeri pe bază de AI legat de cuantumul amenzii şi tipul sancţiunii, comunicând şi cu baza de date a suspecţilor. Totul e doar în faza de brevet, deci mai avem minim jumătate de deceniu până aşa ceva va fi fezabil.

Ne gândim numai la hăţişul birocratic care trebuie depăşit şi la multiple alte impedimente. În condiţiile în care nici sistemele deştepte de semafoare nu au performat pe măsură aşteptărilor, e greu de crezut că un poliţist AI va fi chiar la înălţime din prima. Pe de altă parte mi se pare o idee bună ca un AI să facă automat căutările infractorilor în baza de date, economisind timp pentru poliţist.