Facebook lucrează la un terminal misterios, care ne-a stârnit interesul azi. E vorba despre un device modular, care conform unor surse ar putea chiar fi un telefon mobil. Totul se bazează pe un brevet al companiei lui Zuckerberg, publicat chiar ieri.

Publicitate

Documentele menţionează un “device modular electromecanic”, care poate integra un difuzor, microfon, ecran touch, GPS şi funcţiona şi ca telefon. Primul gând e că avem de-a face cu un smartphone, eventual cu un smartwatch evoluat sau chiar un headset. Aspectul modular îi va permite să fie upgradat, prin înlocuirea unor componente chiar de către utilizator.

Conectarea componentelor se va face în genul pieselor LEGO. Până acum doar Motorola a reuşit să livreze un terminal modular viabil, urmându-l apoi cu modele derivate. Google Project Ara pare a fi eşuat, LG G5 nu a prins la public şi alte tentative de gen nu au mai ajuns în magazine. Ce ne sare în ochi la vestea legată de Facebook e că destul de mulţi foşti angajaţi în cadrul Google Project Ara lucrează acum la Facebook Bulding 8, de unde vine acest brevet.

Building 8 este un soi de laborator de experimente şi produse futuriste Facebook, care se ocupă cu hardware printre altele. Sursele care ştiu câte ceva despre proiect, afirmă că terminalul va fi axat pe machine learning şi tehnologii de vârf ale camerei. Există şi teoria unui difuzor inteligent şi singura imagine pe care o avem e schiţa de mai sus.

Facebook a mai încercat să realizeze telefoane în parteneriat cu HTC în 2013, dar proiectul a eşuat. FB a avut şi propriul telefon, rămas doar în faza de proiect. Să fi găsit oare în sfârşit soluţia câştigătoare?