Cumpărăm Xbox Series S sau așteptăm Xbox Series X? Iată diferențele dintre cele două console de la Microsoft

0
5218
Xbox Series X/S

Această luna a marcat și apariția noilor console de la Microsoft, inclusiv pe plan local. Pentru moment, varianta Series S a consolei este singura disponibilă spre achiziționare. Probabil mulți se întreabă dacă să cumpere chiar acum varianta S sau să aștepte ca Xbox Series X să fie disponibil oficial. Mai jos vă prezentăm ce oferă fiecare dintre acestea și care sunt diferențele dintre ele.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Dimensiune și design

Xbox series X adoptă un design nou, tip tower (turn), în timp ce Series S este mai subțire și mai ușor, având un aspect mai apropiat de consolele deja existente și cunoscute de până acum. Dincolo de formă și dimensiune, diferența principală este că Xbox series S nu vine cu unitate optică. Asta înseamnă că jocurile se vor descărca exclusiv din magazinul Microsoft.

Performanță

Xbox Series X este varianta puternică, am putea spune flagship, oferită de Microsoft. Integrează un procesor cu 8 nuclee AMD Zen 2 tactat la 3.8GHz (3.6GHz cu SMT), iar ca soluție grafică adoptă AMD RDNA 2 cu putere de 12 teraflops. Mai avem 16GB memorie RAM și 1TB de stocare prin intermediul SSD-ului bazat pe PCie Gen 4 NVME.

Acest model suportă ray tracing și poate reda conținut la calitate 4K (rezoluție 3.840 x 2.160) și 120 FPS în jocuri. De asemenea, este „8K ready”, însemnând că poate scala până la această rezoluție.

Xbox Series S păstrează CPU-ul, AMD Zen 2 și GPU-ul (AMD RDNA 2), dar acesta dispune de doar 4 teraflops (putere brută de procesare), practic o treime din puterea Series X. Totodată, vine cu doar 10GB memorie RAM, capacitatea de redare a conținutului fiind blocată la 1440p. Series S poate încă rula jocuri în 60 FPS nativ și acceptă rate de refresh variabile și shading.

Stocare

Atât Xbox Series S, cât și Series X vin cu SSD-uri care vor oferi timpi buni de încărcare în jocuri. De asemenea, ambele dețin funcția „Quick Resume” prin intermediul căreia se pot păstra până la 6 titluri deschise, având posibilitatea de a oscila între ele.

Xbox series X are însă un SSD de 1TB stocare și trei porturi USB 3.1. Ca diferență, Xbox Series S integrează un SSD de doar 512GB, dar păstrează cele 3 porturi USB 3.1. Stocarea internă de pe Xbox Series S se poate dovedi însă o problemă în viitor, ținând cont că cele mai noi titluri ocupă deja undeva la 100GB. Unele chiar mai mult, precum Call Of Duty: Warzone.

Ambele console au un compartiment adiționat pentru adăugarea unui card de expansiune Seagate de 1TB pentru Xbox Series X/S, va funcționa exact ca SSD-ul intern integrat în acestea. Desigur, se pot adăuga și dispozitive de stocare externă prin cele 3 porturi USB, dar acestea nu vor asigura aceeași timpi de încărcare în jocuri.

Jocuri și accesorii

Ambele console vor putea rula toate jocurile disponibile. Diferența va consta însă în calitatea detaliilor grafice. Posibil să vedem însă în viitor și titluri sub categoria „optimizat pentru Xbox Series X/S”. De asemenea, acestea pot pot rula și jocurile disponibile pe Xbox 360 și Xbox One. Totodată, toate accesoriile compatibile Xbox One vor funcționa pe noile console.

Entertainment

Deși nu avem unitate optică pe Series S, ambele pot rula conținut HDR, Dolby Vision și Dolby Atmos, atât pentru jocuri, cât și pentru video. Totodată, acestea sunt și primele console cu suport Dolby Vision. Totuși, va trebui să așteptăm până în anul 2021 ca jocurile cu suport Dolby Vision să apară. În rest, având magazinul de aplicații Microsoft disponibil, putem instala Netflix, HBO Go, YouTube și alte servicii de streaming media pe ambele console.

Concluzii

Acestea fiind spuse, alegerea variantei S sau X a noii console Microsoft depinde strict de necesitățile și preferințele fiecăruia. Jocurile vor rula foarte bine pe ambele console și avem și GamePass prin care putem juca 100 de titluri din start. Totuși, dacă vreți să profitați la maxim de caracteristicile noului Xbox Series X, va trebui să adăugați în coș și un TV 4K, în cazul în care nu aveți deja unul. Totodată, SSD-ul de 500GB disponibil pe Xbox Series S se poate dovedi o problemă pe termen lung și ar trebui să luați în calcul un eventual upgrade.

Preț și disponibilitate în România

Xbox Series X nu este disponibil momentan, dar dacă vreți să cumpărați Xbox Series S, acesta este disponibil chiar acum la 1499 LEI (preț promoțional) prin intermediul Altex.