Computex 2018: AMD prezintă noul procesor Threadripper cu până la 32 core-uri

0
923

Dacă ieri ne impresiona Intel cu al său procesor cu 28 de core-uri, azi trecem la nivelul următor, cu ajutorul celor de la AMD. Aceştia au prezentat la Computex a doua generaţie de CPU Threadripper, care ajunge până la 32 de core-uri.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

E vorba despre un Threadripper de generaţie a doua, cu până la 32 de core-uri şi 64 de thread-uri. Acesta va sosi în următoarele luni, iar AMD promite o lansare în trimestrul 3. Se pare că producătorul de CPU-uri se gândea la generaţia 32 core încă de când a produs modelul 16 core. Noul Threadripper se bazează pe arhitectura Zen+ de 12 nm, ca şi cele mai noi modele Ryzen pentru desktopuri.

Atinge frecvenţe mai ridicate, eficienţă crescută de consum şi un Boost mai generos. Noua generaţie este cunoscută ca Threadripper 2 sau Threadripper seria 2000. Odată cu ea AMD activează noi componente care nu erau active la generaţiile trecute. Cele 32 de core-uri oferite aici sunt la nivelul celor de pe procesorul EPYC. Acela are 4 “pastile” active, 8 core-uri active per “pastilă”, dar şi 8 canale de memorie.

Platforma AMD X399 suportă doar 4 canale totuşi. Pe prima generaţie asta înseamnă că două “pastile” active au două canale de memorie ataşate, iar a doua generaţie de Threadripper păstrează aceeaşi abordare. Există acum două noi componente active ale chipului care nu au acces direct la memorie. Teoretic asta creşte latenţa, dar AMD are un workaround.

Frecvenţa de bază a noului CPU este de 3 GHz, 3.4 GHz cu Turbo şi L3 cache-ul ajunge la 64 MB. TDP-ul este de 250W, cu 70W mai mult decât la primul Threadripper.