CES 2021: Sony a prezentat primele televizoare din gama Bravia XR bazate pe inteligența cognitivă

0
996
Bravia XR
CES 2021: Sony a prezentat primele televizoare din gama Bravia XR bazate pe inteligența cognitivă

Sony a prezentat cu câteva zile în urmă noile Smart TV-uri 8K și 4K din gama Bravia XR, primele televizoare din lume cu inteligență cognitivă.  Smart TV-urile din gama Bravia XR vin cu Android TV la bord și oferă noi funcționalități prin intermediul noului CPU Sony XR. Totodată, Sony a anunțat și modele din afara gamei XR ca upgrade pentru modelele de anul trecut. Toate detaliile mai jos.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Noul procesor cognitiv Sony XR aduce multiple caracteristici inovative pe care inteligența artificială (AI) nu le poate reproduce. Inteligența cognitivă este folosită pentru a înțelege modul în care oamenii văd și aud, oferind o experiență revoluționară, cinematografică din confortul casei utilizatorului.

Sony XR

Deși am detaliat CPU-ul cognitiv Sony XR aici, iată și câteva dintre noile caracteristici aduse de acesta:

  • XR Focal Point Detection – CPU-ul detectează “punctul focal” al imaginii în timp real. Exact cum face și creierul uman, noul procesor este capabil să înțelegează care este subiectul redat pe ecran și să aplice ajustări imaginii pentru o experiență cât mai realistă. Acest lucru se întâmplă printr-un sistem de detecție bazat pe Cross Analysis.
  • XR Triluminos Pro – Utilizează un algoritm complex pentru a analiza culoarea;
  • XR Upscaling – permite reducerea zgomotului din imaginile redate pe televizoarele din gama Bravia XR; Totodată, nivelul de detaliu este îmbunătățit
  • XR Contrast Booster – Această tehnologie asigură faptul că lumina este redată precis, în funcție de subiect;
  • XR Sound și XR Surround – Procesorul cognitiv XR analizează poziția sunetului în semnal, astfel încât acesta să se potrivească perfect cu acțiunea de pe ecran;

Să trecem acum la noile televizoare lansate de Sony din gama Bravia XS.

Modelul Z9J

Modelul de top, cu rezoluție 8K și toate caracteristicile aduse odată cu noul CPU Sony XR. Are un ecran Full Array LED și este disponibil în variante de 190 și 215 cm în diagonală. Avem de-a face cu un TV cu design modern și minimalist. Totodată, vine cu un suport de fixare în trei puncte. Oferă posibilitatea de a poziționa televizorul atât desfășurat, cât și pe o suprafață mai îngustă.

Totodată, este compatibil și soundbar-urile disponibile separat. Sunetul este redat prin ecran, printr-un sistem de difuzoare aflat în rame care transmit vibrații în acesta. Totodată, suportă funcția “Ambient Optimization” care optimizează calitatea imaginii și a sunetului în funcție de luminozitatea din încăpere. Bineînțeles, are două porturi HDMI 2.1, astfel că gaming-ul pe PlayStation 5 și Xbox Series în calitate 4K (sau 8K) la 120 FPS este asigurat.

Modelul A90J

Tot un model de top, din gama “Master Series”, mai exact. Oferă de această dată un ecran OLED cu rezoluție 4K și este disponibil în variante de 210 cm, 165 cm și 139 cm. Vine cu tehnologia XR OLED Contrast care ajustează luminozitatea în timp real și XR Triluminos Pro care oferă o paletă largă de culori. XR Motion Clarity se află la posturi pentru a minimaliza efectul de blur în timpul scenelor care se derulează la o viteză mare.

Compatibil cu HDMI 2.1 pentru gaming la cea mai bună calitate pe consolele Next Gen. Și acest model are difuzoare ascunse în ramă care transmit vibrații către ecran. Designul este asemenea modelului A9J, diferența fiind mai mult în ceea ce privește ecranul.

Modelul A80J

Inaugurează un nou design al piciorușelor de susținere, dar permite tot trei moduri de poziționare: wide, center și soundbar. Are un ecran OLED cu rezoluție 4K și este disponibil în 3 variante: 139 cm, 165 cm și 195 cm. La variantele de top de mai sus telecomanda este din aluminiu, însă pe acest model avem una din plastic.

După cum am spus deja, toate modelele lansate în acest an vin cu Android TV. Prin urmare, avem funcția de căutare “Hey Google” pe tecomandă alături de butoane pentru Netflix, Youtube și Bravia Core. Are tot două porturi HDMI 2.1 și este pregătit pentru gaming la rezoluție 4K 120FPS.

Modelul X95J

Acest model are un design minimalist – One Slate, cu margini foarte subțiri. Prezintă un ecran LED cu rezoluție 4K și va putea fi achiziționat în 3 variante: 216 centimetri, 190 centimetri și 165 centimetri în diagonală. Avem optimizare ambientală, sistem anti-reflexie și caracteristicile venite odată cu noul CPU Sony XR, desigur.

Notăm totuși ca diferență faptul că difuzoarele sunt integrate în muchia de sus și de jos și avem și un sistem de tweetere în lateral. De această dată procesorul face toată treaba, sunetul nu mai este transmis prin ecran, ci este simulat prin intermediul CPU-ului. Avem funcție de căutare hands-free și este optimizat pentru gaming la calitate înaltă – 4K, 120 FPS prin intermediul celor două porturi HDMI 2.1.

Sony a mai lansat două modele 4K ca upgrade pentru seriile din 2020. Acestea vin cu procesoare Sony X1 la bord și bineînțeles, sunt mai accesibile față de cele din gama Bravia XR.

Modelul X85J

Înlocuiește modelele XH80, XH81 și XH85. Este un televizor cu rezoluție 4K LED și vine într-o multitudine de dimensiuni, de la 109 cm în diagonală, până la 190, respectiv 215 cm. Oferă tot două porturi HDMI 2.1 pentru gaming, dar de această dată refresh rate-ul nativ este de 100Hz.

 

Designul este similar cu al modelului X90J și permite poziționarea în două moduri: Center sau Wide. Sistemul de sunet este integrat în rame și cel mai important, are Google TV la bord. Totodată, vine și cu suport Dolby Vision și Dolby Atmos pentru a oferi un sunet imersiv și o calitate a sunetului cât mai bună.

Modelul X80J

Înlocuiește modelul X70 de anul trecut, fiind un Smart TV din clasa accesibilă 4K. Este disponibil în variante cu ecran LED de 109, 127, 139 și 165 de centimetri în diagonală. Oferă un sistem de boxe X-Balanced și un design minimalist, cu margini înguste. Deși este un televizor din clasa accesibilă are suport Dolby Vision și Dolby Atmos și cel mai important, sosește cu Android TV.

Sony a anunțat și lansarea propriului său serviciu de streaming – Bravia Core. Acesta este disponibil în exclusivitate doar pe noile modele Bravia XR cu procesoare Sony XR la bord. Serviciul este creat în colaborare cu Sony Pictures Entertainment, iar utilizatorii se pot bucura de filme și titluri populare ale marii companii de producție cinematografică. Prin intermediul noului procesor Sony XR, noile smart TV-uri dispun de tehnologia Pure Stream. Ca bonus, posesorii de televizoare din gama XR vor putea utiliza serviciul gratuit timp de 12 luni de la achiziționare.

Prețul și disponibilitatea modelelor din gama Bravia XR vor fi anunțate în curând. Totodată, urmează să aflăm și prețul modelelor X85J și X80J.