BMW prezintă o maşină zburătoare cu propulsie pe bază de hidrogen

0
1488

Discuţia despre maşini zburătoare devine tot mai concretă pe zi ce trece şi după proiecte Uber + Boeing, azi vedem şi ceva de la BMW. Nemţii au creat un soi de hovercraft cu multiple elice şi care e propulsat pe bază de hidrogen. Ar avea o autonomie de aproape 500 de kilometri.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Vehiculul a fost prezentat în această săptămână în California, sub formă de prototip. Numele său este “Skai” deocamdată, iar aceasta este o creaţie a BMW Group Designworks. Designul său aminteşte de o dronă uriaşă, iar de inginerie şi partea aviatică s-a ocupat firma Alaka’i Technologies. Dorinţa este de a realiza un vehicul aerian cu zero emisii şi o modalitate de transport urban care să evite tot traficul.

Skai este gândit în special pentru California, o zonă aglomerată, cu probleme cu smogul, blocajele de trafic şi incendiile de vegetaţie. Celulele de hidrogen au pătruns cu greu în industria auto şi doar Toyota şi-a încercat norocul cu aşa ceva în mainstream. Cei care au fost prezenţi la dezvăluirea prototipului BMW afirmă că vehiculul aerian are mărimea unei dubiţe, iar corpul său aduce cu cel al unui SUV cu 5 locuri.

Are picioare speciale de aterizare şi 6 elice plasate la capătul unor braţe pe acoperişul său. La eveniment a fost doar o machetă la scară 1:1 a vehicului, care se afla în hangar, asamblat şi testat de Administraţia Federală de Aviaţie. Urmează că aparatul de zbor să fie certificat şi va începe să fie vândut în 2021. Compania anticipează producţia a peste 10.000 de astfel de modele pe an, la preţ de maşină de lux.

6 celule cu hidrogen sunt incluse, câte una pentru fiecare elice. Există şi sistem de autopilot şi o paraşută uriaşă în caz de urgenţe.