Apple pregăteşte un MacBook cu procesor ARM cu 12 nuclee, iar acest gen de CPU ajunge şi pe desktopurile sale

0
1411

Auzisem de ceva vreme că Apple se pregăteşte să îşi alieneze relaţia cu Intel, punând procesoare ARM pe laptopurile şi chiar desktopurile sale. Acum aflăm de la Bloomberg că planurile sunt ceva mai concrete şi în 2021 vedem cel puţin un MacBook cu CPU ARM cu 12 nuclee. Apple ar lucra la 3 designuri de procesoare ARM custom pentru Mac-uri, care vor fi bazate pe modelul de 5 nm Apple A14, care va ajunge pe iPhone-urile din acest an. Acele variante de CPU vor fi totuşi şi mai puternice.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Ultimele două generaţii de procesoare de pe iPhone, Apple A13 şi A12 reuşeau să întreacă MacBook-uri cu Core i5 de generaţie nouă în benchmarkuri, deci nimic nu ne mai surprinde. Sursa afirmă că primul dintre cele 3 cipseturi va avea 8 nuclee de înaltă performanţă (nume de cod Firestorm) şi cel puţin 4 nuclee cu performanţă scăzută. Celalte variante vor aduce chiar şi mai mult de 12 nuclee. Actualul Aple A13 este încă în vârful ierarhiei benchmarkurilor, având doar un design hexa core.

Procesoarele noi vor fi produse de către TSMC, bazându-se pe procesul de producţie de 5 nm al companiei şi vom avea o producţie system on chip, cu CPU şi GPU la pachet. Mac-urile cu procesor ARM vor continua să ruleze MacOS, dar există speculaţii că Apple va oferi o portare pentru aplicaţiile x86 existente spre ARM. Există şi funcţionalitatea Catalyst, care le permite dezvoltatorilor să porteze aplicaţii de pe iOS pe MacOS. E posibil ca primele terminale MacOS cu ARM vor fi MacBook-uri, mai degrabă decât Mac-uri.

Apple ar fi un soi de pionier, pentru că am mai văzut până acum desktop-uri bazate pe ARM, unde Intel şi AMD îşi împart puterea. În general procesoarele ARM sunt destinate unor terminale cu consum redus şi nu unor mamuţi cu surse de 500 sau 700W. Pe de altă parte nimeni nu a adaptat vreodată un CPU ARM la aşa o sursă de putere, deci rezultatele ar putea fi spectaculoase. Ştim că în 2018 Apple dezvoltase un chip prototip de Mac, bazat pe un Apple A12X de pe iPad Pro, deci se lucrează la un chipset de gen de ceva vreme.