Apple M1 devine oficial: procesor octa core de 5 nm pentru MacBook şi Mac

0
1624

Apple M1 a devenit oficial pe 10 noiembrie, în cadrul conferinţei Apple “One More Thing”. Aşa cum ne aşteptam evenimentul s-a axat pe noi MacBook-uri şi Mac-uri care vin cu acest procesor la interior, inclusiv un Mac Mini. Dar despre asta vom scrie separat. Hai să vedem ce ne rezervă chipsetul Apple M1.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Apple a confirmat încă din vară de la WWDC 2020 că îşi va realiza propriile designuri de procesoare, cu tehnologie ARM. De producţie se ocupă TSMC. M1 este primul model de genul, un SoC octa core bazat pe tehnologie de 5 nm. Include 4 nuclee de peformanţă ridicată şi 4 nuclee de peformanţă mai modestă. Dacă v-au impresionat cele 11 miliarde de tranzistori de pe Apple A14, ei bine aici avem un record absolut: 16 miliarde de tranzistori. Unitatea SoC include şi un Neural Engine cu 16 nuclee, dar şi un GPU octa core.

Avem parte şi de suport Thunderbolt/USB 4 şi un cip de securitate T2. Pe acelaşi SoC se află şi CPU, GPU, I/O controller şi alte componente vitale. Există cache L2 de 12 MB pe cele 4 nuclee puternice şi 4 MB pe cele mai Light. Ni se promite o performanţă peste cel mai rapid şi nou CPU de laptop actual, atunci când avem TDP limitat la 10W. Cu răcire adecvată se poate şi mai şi. GPU-ul aduce 128 de unităţi de execuţie şi ar oferi 2.6 TFLOPS, fiind mai rapid decât un NVIDIA 1050 Ti.

Neural Engine poate rula algoritmi machine learning la 11 TOPS. Mulţumită eficienţei energetice sporite se obţin MacBook-uri cu 18 ore de autonomie.