Aplicația CCleaner a distribuit malware către PC-urile cu Windows și smartphone-urile Android timp de o lună

2
2603
CCleaner

Mulți dintre noi folosesc diverse aplicații pentru curățarea fișierelor nedorite de pe PC sau smartphone, un asemenea software fiind și CCleaner. O veste de-a dreptul groaznică ajunge astăzi în presa online, aceea că aplicația a distribuit malware timp de o lună către dispozitivele cu Windows și smartphone-urile Android.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Informația a fost confirmată chiar de către Piriform, firma ce a dezvoltat software-ul de curățare a fișierelor. Aparent, atacul malware a fost distribuit de către aplicație timp de mai bine de o lună, asta fără ca cineva din interiorul companiei sau din afară să descopere problema.

Abia pe data de 12 septembrie noua companie mamă Piriform, adică Avast, a descoperit ce se întâmplă de fapt. Trebuie știut că este vorba despre versiunile 32-bit CCleaner 5.33.6161 și CCleaner Cloud 1.0.7.3191, variante pe care trebuie să le înlocuiți chiar acum dacă le aveți instalate pe dispozitiv.

Din câte aflăm, un număr de 2.27 milioane de utilizatori au descărcat versiunea compromisă a lui CCleaner din august, iar 5000 persoane aplicația CCleaner Cloud. Atacul malware a avut ca scop expedierea de informații criptate de pe dispozitivele utilizatorilor, fiind permis și controlul de la distanță al PC-urilor.

Piriform spune că în acest moment nu mai sunt motive de îngrijorare din partea utilizatorilor, dar se recomandă actualizarea rapidă a aplicației CCleaner pentru a fi evitate orice probleme. De asemenea, puteți scana computer-ul și telefonul pentru a vedea dacă sunteți complet protejați de antivirus.