AMD a vândut mai multe procesoare decât Intel pentru prima dată după 15 ani

0
863
AMD a vândut mai multe procesoare decât Intel pentru prima dată după 15 ani

AMD și Intel duc “o luptă” de foarte mulți ani, mai ales când vine vorba de procesoare desktop. Aflăm astăzi că AMD a depăsit Intel pentru prima dată în 15 ani, cu o cotă de piață de peste 50%. Avem detalii mai jos.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Graficele și datele din acest articol se pot vedea pe site-ul PassMark. Observăm că doar în anul 2006 procesoarele AMD dedicate desktop-urilor s-au vândut mai bine decât cele Intel și atunci doar în primul trimestru din acel an.

 

Ultimele date arată însă că procesoarele AMD au reușit să întreacă vânzările Intel, ajungând la o cotă de piață de 50.8% (global). Cred că acest lucru se datorează în principiu seriilor Ryzen Zen de la AMD. Au început să fie extrem de apreciate, aducând performanță bună la un preț greu de doborât.

AMD

De asemenea, Intel nu prea a inovat în ultimul timp, diferențele fiind minime de la o generație la alta. Astfel, Intel a înregistrat în acest trimestru o cotă de piață de 49.2%.

Pe de altă parte, dacă vorbim despre laptop-uri, Intel domină cu 83.8%. Posibil totuși să vedem o schimbare aici în viitor. Intel are parte de concurență serioasă din partea Apple și a altor companii producătoare de cipseturi. De asemenea, nu putem uita faptul că Intel nu a reușit în anul 2020 să ofere soluții bazate pe tehnologia de 7nm. Pentru 2021 AMD a anunțat deja că lucrează la un nou CPU care va fi proiectat pe tehnologia de 5nm.

Astfel, am putea avea surprize în următoarele luni, inclusiv pe segmentul de laptop-uri.