Acceleratorul de particule (LHC), pus in functiune, in cautarea “particulei lui Dumnezeu” (Video)

0
755

Ieri a fost o zi mare pentru comunitatea stiintifica, deoarece acceleratorul de particule din Elvetia, LHC (Large Hadron Collider) a reusit sa obtina o ciocnire a 2 unde de protoni, generand o cantitate impresionanta de energie. CERN, Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara afirma ca intram intr-un nou teritoriu al fizicii, odata cu acest experiment.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acceleratorul a costat 10 miliarde de dolari si realizeaza accelerarea particulelor inca din noiembrie, prin intermediul tunelului de 27 de kilometri, aflat la granita dintre Franta si Elvetia. Undele circulante au atins  7 TeV (teraelectron volti), cel mai ridicat nivel de energie de pana acum. Primele 2 incercari de marti au esuat, afirma Steve Myers, director al CERN, sectiunea acceleratoare.

Aparent, undele ar fi fost prierdute, inainte sa atinga potentialul energetic maxim. Acceleratorul ii va ajuta pe oamenii de stiinta sa raspunda la intrebari fundamentale, cum ar fi cele in legatura cu teoria relativitati, a lui Einstein, versus mecanica quantica. In plus, experimentul ii va ajuta pe fizicieni sa descopere particula Higgs, cunoscuta si drept “particula lui Dumnezeu”.

Scopul pentru aceasta faza a experimentului a fost atingerea unui nivel a coliziunii undelor de 7 TeV, urmand apoi ca particulele sa fie accelerate continuu timp de 18, pana la 24 de luni, cu o pauza la finalul lui 2010.

[via CNN]