WHDI – tehnologie HD prin wireless

0
483

In ultimii ani s-a incercat tot mai des inlocuirea omniprezentelor porturi HDMI si a cablurilor necesare pentru obtinerea unei calitati video impecabile. Unele dintre propunerile cercetatorilor s-au bazat pe cele mai noi tehnologii wireless, printre care si cea ultrawideband.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Dintre acestea amintim SiBeam, care va folosi banda de 60 GHz pentru a oferi utilizatorului clipuri la 1080p si cu o viteza de 4 Gbps. Tehnologia a fost adoptata de un grup numit WirelessHD si beneficiaza de suportul celor de la Panasonic, Sony, Samsung, Toshiba si LG. Totusi, nu aceasta abordare ne atrage atentia, cat cea a companiei Amimon, care a dezvoltat tehnologia WHDI (Wirelesss Home Digital Interface).

Avantajul sau este ca, asemenea conexiunilor Wi-Fi, WHDI “acopera” o intreaga casa, in vreme ce rivalii sai doar o camera. WHDI opereaza in banda de 5 GHz si se bazeaza pe o tehnologie ce implica utilizarea unui “video modem”. Interesant este faptul ca un astfel de tip de conexiune nu trateaza fiecare bit al clipului video la fel, stabilind prioritatea in functie de culoare, scena si nivelul de intunecare al fiecarui pixel. Astfel, apare un potential de deteriorare a imaginii, care ii va descuraja pe cei cu super-sisteme home theater.

O tehnologia similara celeo de la Amimon va sosi pe piata catre finalul anului sub forma produsului Belkin FlyWire, un aparat care va transmite video prin wireless folosind o antena compatibila cu mai multe surse video si un mic receptor. FlyWire va costa mai mult decat unele HDTV-uri de pe piata si din nefericire nu va fi compatibil cu WHDI.

Sursa