Sonda Phoenix de pe Marte, gata de marile sapaturi

0
738

Dupa ce a rezolvat toate problemele electrice de la bordul lui Phoenix, NASA a inceput sa sape in stratul de gheata al Planetei Rosii. Phoenix este prima nava destinata testelor apei de pe o planeta straina. In weekendul trecut, sonda a trimis imagini care prezentau straturi albe la suprafata solului martian.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acestea ar putea fi locuri unde gheata exista la suprafata, iar descoperirea a incantat oamenii de stiinta asa mult, incat au numit locul “Holy Cow”. Exista si posibilitatea ca respectivele fasii sa fie sare, dar savantii nu isi pierd speranta. Phoenix a sosit pe Marte in data de 25 mai si a folosit un brat robotic pentru a aduna mostre din solul planetei.

Cercetatorii de la NASA au afirmat ca acest brat poate sapa cu usurinta in solul martian faramicios, care nu va opune prea multa rezistenta. Fiecare dintre mostrele de sol prelevate de sonda vor fi testate timp de 4 zile pentru a se detecta elementele componente si proprietatile chimice ale acestora. Oamenii de stiinta cauta in special compusi organici.

Cu cateva zile in urma, unul dintre instrumentele principale, analizatorul termal si de gaze a avut de suferit de pe urma unui scurtcircuit. Din fericire, echipa NASA a folosit o componenta de rezerva in locul celei deteriorate, iar testele pot continua fara probleme.

Sursa