[REVIEW] Huawei Matebook X 2020 – Un ultrabook premium, ușor și performant

0
1715
[REVIEW] Huawei Matebook X 2020 - Un ultrabook premium, ușor și performant

Huawei Matebook X este ultima inovație în materie de laptop-uri din portofoliul companiei chineze. Am avut șansa să-l testez și eu, iar experiența trăită cu el nu m-a dezamăgit. Ultrabook-ul combină portabilitatea, conferită de dimensiunea și designul aplicat ingenios, cu o configurație destul de capabilă. În continuare vă prezint părerea mea despre acest dispozitiv compact.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Începând cu experiența de unboxing, ne dăm seama că avem de-a face cu un notebook premium. Cutia este simplă, albă și adoptă un look minimalist. La deschiderea capacului, laptop-ul se ridică ușor, iar sub el regăsim încărcătorul de 65W, separat cablul și adaptorul Huawei Mate Dock 2 – ce ne oferă acces la porturile VGA, HDMI și USB-A.

Construcție și design

Huawei Matebook X cântărește doar 1 kg și măsoară 284.4 mm în lungime, 206.7 mm în lățime și 13.6 mm în grosime. Este astfel cel mai subțire și ușor laptop utilizat de mine până acum. Carcasa este realizată dintr-o combinație de magneziu și aluminiu, nu am întâlnit un aliaj mai fin și mai plăcut la atingere. Huawei a făcut o treabă excelentă cu construcția, muchiile dispozitivului se îmbină perfect și deși pare firav și delicat privit de la distanță, acesta se simte solid și ferm în utilizare. La baza acestuia se află două dintre cele patru difuzoare. Prima dată am crezut că orificiile sunt destinate răcirii, însă laptop-ul dispune de răcire pasivă și este extrem de silențios.

Cât despre afișaj, compania chineză a reușit să integreze un ecran LTPS de 13 inch cu aspect 3:2, rezoluție de 3000×2000 de pixeli, touchscreen și luminozitate de 400 nits, păstrând un raport corp-ecran de 90%. Pe scurt, display-ul este impresionant, fără nicio îndoială, marginile sunt subțiri, culorile sunt redate exact și are unghiuri bune de vizualizare. Însă, aspectul 3:2 îl face mai potrivit pentru web browsing, citit sau accesat documente, mai degrabă decât pentru urmărirea de conținut media.

Tastatură și trackpad

Tastatura este bine spațiată și iluminată în trei trepte, În câteva minute de utilizare deja mă obișnuisem cu aceasta și scriam la viteză normală. Nici nu e de mirare, tastele au o cursă de 1.3mm și au la bază Scissor Switch. Într-una dintre taste este integrată și camera, sporind astfel securitatea și este capabilă de filmare HD 720p. Deși acest mod de implementare a permis micșorarea marginilor ecranului, unghiul de filmare este puțin neobișnuit. Persoal, nu m-a deranjat și nu pot spune că e chiar un minus, ține doar de preferințele fiecăruia. Avem și un senzor de amprente foarte prompt.

Avem și un touchpad de dimensiuni generoase, cu haptic feedback, care ne permite să apăsăm pe toată suprafața acestuia. Totuși, m-am regăsit într-o situație nemaiîntâlnită, ajungând să folosesc mai mult touchscreen-ul pentru navigare. După câteva zile mă întrebam de ce nu includ mai mulți producători ecrane tactile pe notebook-uri. Mi s-a părut foarte util, în special pentru scrolling.

Performanță și caracteristici speciale

La interior, Matebook X găzduiește un procesor quad-core Intel Core i5 1021U, de generația a 10-a. Frecvența de bază este 1.6Ghz, dar poate intra în modul turbo până la 4.2Ghz, iar ca soluție grafică adoptă Intel UHD Graphics. Avem și 16GB de memorie RAM și 500GB de stocare prin intermediul SSD-ului marca Samsung.

L-am testat folosind CoreTemp, împreună cu PCmark 10, iar valorile obținute le puteți vedea mai sus. Pe scurt, temperatura este constantă, între 50 și 70°C de grade, însă uneori ajunge la 80-90°C. Ținând cont că vorbim despre un sistem cu răcire pasivă, sunt valori bune, dar trebuie să vă așteptați ca laptop-ul să se încălzească în partea din spate. Laptop-ul nu „gâfâie” când e vorba de browsing web cu 10 tab-uri deschise în Chrome, dar nu putem spune că este făcut pentru jocuri sau programe ce nesită multă putere de procesare.

Caracteristici speciale

Huawei a inclus un utilitar dedicat, PC Manager, care ne oferă update-uri pentru orice driver(20 în total) și poate depista problemele apărute pe dispozitiv. Tot de aici optimizăm sistemul și funcția cheie: conectăm telefonul Huawei la laptop doar atingând touchpad-ul. Din păcate, eu nu am avut un alt dispozitiv al companiei la îndemână, dar vă las lista cu toate telefoanele suportate, chiar aici.

Autonomie

Notebook-ul dispune de o baterie Li-Po de 42 Wh. Pe lângă modurile integrate deja în Windows: Batter battery, Better Performance și Best Performance, Huawei a optimizat software-ul (Windows 10 Home) special pentru acest laptop, astfel încât folosește resursele într-un mod eficient. Am obținut în jur de 6-7 ore de utilizare, cu luminozitatea la 60%, setat pe modul Better Performance din Windows. În principiu, raportându-ne la faptul că avem un ecran cu rezoluție de 3000×2000 și este un dispozitiv atât de compact, autonomia este excelentă pe Matebook X.

Sunet

Am fost surprins plăcut la acest capitol. Dispozitivul are 4 difuzoare, două de 2W pe spate și două de 1W integrate în tastatura dispozitivului. Avem sunet clar și cu ceva bass. Trecem în revistă și soft-ul Nahimic, prin care putem modifica sunetul după bunul plac, în funcție de utilizarea curentă. Cât despre microfoane, sunt două, amplasate ingenios, fix în partea din față a notebook-ului, pentru conferințe și video-call.

Conectivitate

Laptop-ul fiind atât de compact și subțire, are la dispoziție doar două porturi USB-C. Din fericire, avem adaptorul Huawei Mate Dock 2 care ne salvează. Am utilizat laptop-ul conectat prin Bluetooth 5.0 atât la căști wireless, cât și la o boxă portabilă. Avem și Wi-Fi 6 la bord, conexiunea a fost stabilă și nu am întâmpinat nicio problemă.

Concluzii

Huawei Matebook X este un dispozitiv compact, ce adoptă un design ingenios, gândit de companie din toate punctele de vedere. Este rapid, amprenta funcționează ireproșabil, iar performanța este decentă. Nu este un laptop conceput pentru gaming sau „muncă grea”, dar excelează în toate celelalte capitole. Nu pot încadra nici ușoara supraîncălzire ca minus, raportat la dimensiuni, performanța oferită și faptul că are răcire pasivă, este normal. L-aș recomanda? Da, pentru orice iubitor de ultrabook-uri, acesta, după părerea mea, este printre cele mai bune.

Preț și disponibilitate

Având în vedere experiența premium și toată performanța pe care o primim într-un pachet mic, Huawei Matebook X vine cu un preț pe măsură. Acesta poate fi găsit la următoarele magazine online: