În următorii 20 de ani zeci de joburi vor dispărea, pentru că roboţii şi AI-ul vor fi mai mult decât capabili să ne preia sarcinile. Printre joburile ameninţate se numără cele de contabil, avocat, şofer de tir şi mai nou şi prezentator TV. În China există deja un prezentator TV pe bază de AI, pe care îl vedeţi în acţiune mai jos.

Publicitate

Acesta este un prezentator generat pe computer şi nu o persoană reală, oricât de incredibil ar părea. Ce e drept felul în care vorbeşte este cam sacadat şi robotic, iar ochii nu au acea “sclipire” umană”. Mişcările capului sunt totuşi perfecte şi textura costumului şi pielii sunt perfect redate. Acest test şi experiment a fost realizat de către agenţia de ştiri Xinhua, împreună cu Sogou, un motor de căutare operat de la Beijing.

Aceştia au creat o serie de AI-uri cu rol de prezentatori TV, care au fost prezentate în cadrul World Internet Conference. Cele două variante arată identic cu omul folosit ca inspiraţie şi sunt gândite să vorbească în engleză şi în chineză (mandarină). Ambele sunt de fapt copii digitale ale prezentatorului uman Zhang Zhao. Pentru a crea acest AI echipa de ingineri a prelucrat ore întregi de clipuri cu respectiva persoană.

Ideea era să îi replice exact gesturile, ticurile, mişcările chipului, de la gât, până la buze şi ochi, dar şi vocea. Se pare că prezentatorii AI sunt bătuţi în cuie în echipa editorială Xinhua şi vor mai fi folosiţi pe viitor. Aceste creaţii digitale sunt deja puse la treabă pe canale de distribuţie digitală, de la pagina televiziunii, conturi Weibo şi aplicatiille agenţiei.

Andreea Esca probabil că îşi simte scaunul ameninţat…