O maşină Tesla a făcut accident cu o maşină a poliţiei din Michigan, în vreme ce era pe Autopilot

0
1545

Tesla continuă să primească presă negativă, după un al doilea accident în statul Michigan în doar câteva zile. De această dată o Tesla Model 3 pe Autopilot a intrat într-o maşină de poliţie staţionată. Nu a fost rănit nimeni în accident, care a avut loc pe autostradă, lângă localitatea Lansing.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Sistemul driver assist de pe Tesla era activat atunci când s-a produs ciocnirea, iar acel Dodge Charger de poliţie era staţionat cu luminile de urgenţă pornite. Şoferul de Tesla, un bărbat în vârstă de 22 de ani din Lansing a fost amendat pentru că a condus cu carnetul suspendat. Autoritatea Naţională a Siguranţei Transporturilor din SUA (NHTSA) a trimis o echipă specială de investigaţie la faţa locului pentru a afla cum s-a putut întâmpla accidentul. El vine la doar o zi după un scandal în Detroit, când o maşină Tesla a intrat într-un camion cu remorcă.

În cazul acelui accident se pare că nu Autopilot a fost de vină. Maşina intrată sub camion a dus la răni critice ale unui pasager. NHTSA a trimis cel puţin 14 echipe speciale de investigaţie pentru accidente, după accidentele Tesla care erau suspectate că implică Autopilot. Toate anchetele sunt deocamdată neconcludente, iar Tesla nu a fost sancţionată. Criticii insistă că numele trebuie schimbat, pentru că maşina nu e chiar pe pilot automat, ci are un sistem de şofat asistat de fapt. Tesla a fost criticată recent şi pentru lansarea unei funcţii de şofat asistat superioară, numită „Full Self Driving”. A făcut chiar beta testing pe drumurile publice.

Tesla insistă şi că şoferul trebuie să fie mereu gata să intervină când Autopilot este pornit şi să nu se bazeze exclusiv pe AI-ul maşinii. Vehiculul foloseşte softul pentru a vira, accelera şi frâna automat pe banda sa. E nevoie totuşi de supervizare din partea şoferului. Elon Musk anunţa între timp luna trecută că inginerii săi sunt pe cale să lanseze un sistem complet autonom de şofat, care va sosi chiar în acest an.