Noi probleme cu avioanele Boeing 737 Max cresc consemnarea la sol a aparatelor de zbor

0
1027

Continuă problemele infamului Boeing 737 Max, exact când credeam că imaginea sa a fost spălată. Agenţiile de reglementare din SUA au descoperit un posibil nou defect al avioanelor, care ar putea amâna revenirea lor.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Administraţia Federală din SUA (FAA) a găsit un “risc potenţial” în timpul zborurilor cu simulatorul, dar au refuzat să ofere detalii. Acest Boeing a fost un best seller după debut, dar în martie a fost consemnat la sol, după 2 prăbuşiri cu fatalităţi. Boeing a promis că va face upgrade-uri la sistemul de control de zbor al avionului, principalul vinovat al accidentelor aeriene.

Sistemul de control împiedica avionul să intre în vrie. O sursă apropiată de FAA a declarat pentru BBC că în timpul unor teste cu simulatorul, piloţii de test de la FAA au descoperit o problemă care afecta modul în care erau redresate stabilizatoarele de pe coada avionului, care se mişcau necontrolat. Problema ar fi asociată modului în care datele sunt procesate de computerul de bord.

FAA indica luna trecută că e gata să ofere aprobările necesare pentru 737 MAX, asta după modificări. Zborurile de test ar fi fost permise din iulie. Acestea erau planurile iniţiale, dar se pare că nu vor putea fi respectate. Reuters scrie şi că în timpul unei simulări, a fost nevoie de prea mult timp ca avionul să îşi recupereze poziţia şi altitudinea.

Sunt şi probleme cu puterea de procesare a computerului de bord, iar pe viitor microprocesorul ar putea fi înlocuit şi consemnarea la sol ar putea dura alte luni bune. Prăbuşirea avionului Ethiopian ET302 în martie a fost al doilea accident fatal cu un 737 Max în doar 5 luni. Un avion indonezian Lion Air s-a prăbuşit în mare lângă Jakarta în octombrie 2018. În total 346 vieţi au fost pierdute.